Dolar/TL yukarı yönlü

Güne 5.30'un üzerinde sakin başlayan dolar kuru öğle saatlerinde yukarı yönlü hareketlendi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Beklenenin üzerinde gelen ekim ayı cari fazlası sonrası ilk tepkide 5.31'in altına gerileyen dolar/TL daha sonra yükselişe geçti ve 5.37'nin üzerini gördü.

Sabah saatlerinde 5.30'un üzerinde sakin bir seyir izleyen dolar/TL saat 11:24'te yüzde 0,70 yükselişle 5.3625'e çıktı. Aynı saatte euro/TL ise 6.1090 seviyesinde yer aldı.

TCMB'nin bugün açıkladığı verilere göre cari denge ekim ayında 2,77 milyar dolar fazla verdi. Ekonomistler, 2,46 milyar dolar fazla bekliyordu.

Öte yandan Hazine 12 Ağustos 2020 itfalı iki yıllık altı ayda bir yüzde 11.50 kupon ödemeli sabit kuponlu tahvili yeniden ihraç edecek.

Fed kararı kritik

Işık FX Araştırma Uzmanı Yusuf Kavak Brexit ve küresel ticaret savaşlarına yönelik haber akışlarının gelişmekte olan piyasalardan çıkışa, dolar endeksinde de yükselişe neden olduğunu söyleyerek, "Bu haftanın odak noktası PPK kararı olacak. Değişiklik beklemiyoruz, bu yönde gelecek bir kararla kurun bir miktar aşağı gelme ihtimali var" dedi. Fed'in 19 Aralık'taki kararının daha kritik olduğunu söyleyen Işık, "Fed'in faiz artırımları devam edecek söylemi sürerse dolar/TL'de de yukarı hareket olabilir ama ılımlı bir açıklama olması halinde TL dahil gelişmekte olan ülke para birimlerine pozitif yansıyabilir. Dolar/TL'de 5.2750 desteği kırılması halinde önce 5.22 sonrasında 5.13-5.15'ler gündeme gelebilir" dedi.

Sterlindeki kayıp dolara yaradı

Sterlin İngiltere parlamentosunda yapılacak AB'den ayrılma anlaşması onay oylamasının Başbakan Theresa May tarafından ertelenmesinin ardından İngiltere'nin AB'den düzensiz biçimde ayrılacağı endişeleriyle dün gerilediği yaklaşık 20 ayın dip seviyesi yakınlarında seyretti.

İngiltere Başbakanı Theresa May, Avrupa Birliği ile vardığı Brexit anlaşmasının dün parlamentoda yapılacak oylamasını, AB'den daha fazla taviz alabilmek için erteledi.

Sterlindeki kayıp dolara yaradı. Doların sterlin dahil altı para birimi karşısındaki seyrini izleyen endeks dün Fed'in faiz artırımlarına ara vereceği beklentisiyle gerilediği iki buçuk haftanın dip seviyesinden toparlandı. Dün yüzde 0.75 yükselen endeks bugün yüzde 0.2 ekside 96.97'de bulunuyor.

Cari denge ekimde de fazla verdiCari denge ekimde de fazla verdi