Dolar/TL yükseliş isteğini koruyor

Doların küresel piyasalarda değer kazanmasına paralel dolar/TL kuru yukarı yönlü hareket ediyor. Piyasalarda bugün ABD enflasyonu ve yarın TCMB faiz kararı izlenecek.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

TL'nin dün gelişmekte olan ülke para birimlerinden negatif ayrışmasıyla genel olarak yukarı yönlü bir seyir izleyen dolar/TL bu sabah 5.35'in üzerinde hareket ederken, yurt dışı veriler ve küresel piyasalardaki gelişmeler izleniyor.

Küresel piyasalarda bugün ekim ayı Euro Bölgesi sanayi üretimi ve kasım ayı ABD enflasyonu verileri takip edilecek.

Dolar/TL dün güne 5.32'li seviyelerden başladıktan sonra yükselişe geçerek 5.40 seviyesini aşarken, TL'nin dolar karşısındaki değer kaybı dün bir ara yüzde 1'i aştı. Dün kapanışta 5.3608 seviyesinde olan dolar/TL bu sabah saat 09:48'de yukarı yönde 5.3706 seviyesinden işlem gördü.

5.51 direnç seviyesi izleniyor

AHL Forex notunda dolar/TL'nin zaman zaman gelen tepki hareketleriyle birlikte dün 5.30 psikolojik seviyesi üzerine ataklar gerçekleştirdiği ve 5.4053 seviyesinin test edildiği belirtilerek, "Dolar/TL'de takip ettiğimiz 5.30 seviyesi üzerindeki kalıcılık yeni işlem gününde devam edecek olursa tekrar yaşanabilecek yukarı yönlü denemelerde 5.3800, 5.4200 ve 5.5100 direnç seviyeleri takibimizde olacak. Yükselişlerin 5.51 direnci altında zayıf kalması durumunda ise 5.3000, 5.2500 ve 5.2150 destek seviyeleri takip edilecek" denildi.

TCMB faiz kararını açıklayacak

Bu haftanın asıl gündem maddesi TCMB'nin yarın gerçekleştireceği yılın son Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısı olacak. Ekonomistler yüzde 24 seviyesindeki bir hafta vadeli repo faizinde değişiklik beklemiyor.

Öte yandan TCMB'nin dün açıkladığı ödemeler dengesi TL'deki değer kaybının ithalatı yavaşlatması ve zayıf büyümeyle üst üste üçüncü ayında da fazla verdi.

Cari fazla verilmesi olumsuz bir gelişme olmasa da büyümenin yavaşlamasından kaynaklanması, TCMB'den faiz indirimlerine dair beklentiler ve yerel seçimlerin yaklaşıyor olmasının TL'de olumsuz fiyatlamaya neden olabileceği belirtilirken, bir yandan da Fed'in faiz politikasına ilişkin endişelerin de halen baskı unsuru olduğu kaydediliyor.

Türkiye-ABD ilişkilerinin de yön verdiği kurda Türkiye'nin enerji ithalatçısı olması nedeniyle petrol fiyatlarının seyri yakından izlenirken, küresel piyasalarda ticaret savaşları da takip ediliyor.

Bu arada yönünü yukarı çeviren ABD Hazine tahvil getirilerinden ve Brexit belirsizliği nedeniyle değer yitiren sterlinden destek bulan dolar endeksi, yaklaşık bir ayın zirvesine yakın, 97.38 seviyesindeki seyrini sürdürdü.

Tahvilde faizler yükseldi

Tahvil bono piyasasında da faizlerde yukarı hareket gözleniyor. Buna göre önceki gün spot kapanışta ortalama yüzde 17.37, valörde son işlemde yüzde 17.40 seviyesinde olan 10 yıllık gösterge tahvilde bileşik faiz dün spot kapanışta ortalama yüzde 17.54, valörde son işlemde yüzde 17.72 seviyesindeydi.

Hazine dün gerçekleştirdiği iki yıllık gösterge tahvil ihalesinde piyasadan ROT'ta 1.5 milyar TL, ihalede 504.4 milyon TL olmak üzere toplamda 2 milyar TL borçlandı.

Hazine'nin ağırlıklı borçlanmasını ihale yerine ROT'ta yapması nedeniyle ihalede faiz piyasa seviyesinin oldukça altında oluştu. Hazine'nin aralık ayı borçlanma programı çerçevesinde gerçekleştirdiği iki yıllık gösterge tahvilin yeniden ihracında ortalama bileşik faiz yüzde 18.62 oldu. Aynı tahvilde dün spot kapanışta ortalama bileşik faiz yüzde 21, valörde son işlemde ise yüzde 21.37 seviyesindeydi.

Küresel piyasalar yeniden pozitifKüresel piyasalar yeniden pozitif