Dolar/TL'de 3 ayın zirvesi

Çin ve jeopolitik riskler ile TCMB endişelerinin baskısıyla kur 3 ayın zirvesi olan 3 lirayı aştı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Dış faktörler ve yurtiçi dinamikler nedeniyle yeni yıla yükselişle başlayan dolar/TL üç ay sonra yeniden 3 liranın üzerine çıktı. Dış kırılganlığa da bağlı olarak yükselişin sürebileceği belirtiliyor.

Çin yuanındaki zayıflama ve artan jeopolitik risklerin global risk iştahını olumsuz etkilemesinin yanı sıra TCMB'nin gerekli para politikası adımlarını atmaktan kaçınacağı endişeleri de TL'nin dolar karşısındaki kayıplarını artırmasına neden oldu. Gün içerisinde 3,0143'ü gördükten sonra sınırlı gevşeme kaydeden kur günü 3 liranın üzerinde tamamladı. Dolar/TL 24 Eylül'de tarihi zirve olan 3.0750 seviyesini görmüştü.

Analistler yakın dönemde gerekmesi halinde TCMB'nin sert para politikası adımları atacağı konusundaki endişelerin TL'nin dış şoklara karşı kırılganlığını artırdığı ve en çok değer
kaybeden gelişmekte olan ülke para birimlerinden biri olduğu belirtiliyor. Öte yandan küresel piyasalarda son dönemde daha da artan oynaklığın para politikasında sadeleşme için Ocak ayına işaret eden TCMB'nin bir adım atma ihtimalini riske soktuğuna da dikkat çekiliyor.

MB, normalleşme adımını öteleyebilir

ALB Menkul Araştırma Uzmanı Enver Erkan, dolar/TL’nin 3 - 3,03 bandı içine yerleşme çabasında olduğunu belirterek, "Kurda volatilitenin azalması ise aşağıda 2,95 desteğinin kırılması ile beraber olacaktır. Kurda teknik anlamda 3,05 yolunun da kısa vadede oluşabilecek volatilite ve risk algısına göre açık olduğunu söyleyebiliriz" dedi. Türkiye’nin gerek Ortadoğu coğrafyasına yakın olması nedeniyle jeopolitik risklere açık olması, gerekse de 2015 dış finansman yükü sebebiyle lira en çok etkilenen para birimlerinden birisi olduğunu kaydeden Erkan, "Küresel piyasalarda volatilitenin ilerleyen günlerde normalleşmesiyle birlikte Türk lirası üzerinde oluşan baskının hafifleyeceğini öngörmekteyiz. Küresel anlamda negatifliğin artmış olduğu bu dönemde, TCMB’nin Ocak ayı PPK toplantısında atacağı adımlara ve sadeleştirme politikasına ilişkin belirsizliklerin mevcut olması da TL’nin dışa karşı kırılganlığını artıran etmenlerdir. Küresel piyasalardaki oynaklık TCMB’nin normalleşme adımını öteleme ihtimalini güçlendirmektedir. Bu durumun hareket alanını kısıtlaması ve kurda volatilitenin artmasının faiz politikası açısından belirsizlik oluşturması Türk varlıkları üzerindeki baskıyı artırmaktadır" dedi. 

"İlerleyen günlerde 3,07’ye doğru hareketler olabilir"

İntegral Menkul Değerler Araştırma Direktörü Tuncay Turşucu "İlerleyen günlerde 3,07’ye doğru hareketler olabilir. Bu, küresel bir dalga, yapılabilecek bir şey yok. 3,07’nin üzerinde yeni bir zirve yapacağını tahmin etmiyorum" dedi. 

Ekonomist Arda Tunca, yükselişin önüne geçecek tek gelişmenin Çin tarafından alınacak önlemler olacağını belirterek, "Çin yatışırsa dolar/TL kuru 2,91’e gelmese bile 2,92-2,93 seviyesine gelebilir. Ancak bugün kur 3,05-3,10'u görse bile şaşırmam" değerlendirmesini yaptı.

"Dolar 3.20'yi görür"

Öte yandan Bloomberg verilerine göre son dört çeyreğinin üçünde dolar/TL konusunda en iyi tahmini yapan Ebury Partners Risk Yöneticisi Enrique Diaz Alvarez 2015 yılında dolar karşısında yüzde 20 değer kaybeden Türk Lirası'nın 2016'da kademeli olarak düşüş göstereceğini belirtti. 2016 sonunda doların 3,20 seviyesine geleceğini belirten Alvarez, yıl içinde kurdaki yükselişin önemli kısmının yılın ikinci yarısında gerçekleşeceğini söyledi. Ebury, 2017 sonunda ise doların 3,30 seviyesine geleceğini öngördü.