"Döviz tahvil ihracında getiri cazip değil fakat vergi avantajı var"

Uzmanlar, bireysel yatırımcılara döviz tahvil ihracında getiriler çok cazip olmasa da vergi avantajı bulunduğunu, ancak yinede Hazine'nin toplam borçlanmasına belirgin bir etkisinin olmasını beklemiyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Hazine ve Maliye Bakanlığı, iç piyasada bireysel yatırımcılara euro ve dolar cinsi bir yıl vadeli tahvil ihracı gerçekleştirileceğini, talep toplamanın 17-21 Aralık'ta yapılacağını açıkladı.

Hazine'den dün akşam yapılan açıklamada, söz konusu senetlerin, talep toplama dönemini takip eden hafta 28 Aralık Cuma günü yatırımcıların hesaplarına aktarılacağı kaydedildi. İhraçta vade ise 27 Aralık 2019 olacak.

Euro cinsi tahvilde altı aylık kupon oranı yüzde 1.25, yıllık getiri yüzde 2.50 olarak, dolar cinsi tahvilde ise altı aylık kupon oranı yüzde 2, yıllık getiri yüzde 4 olarak belirlendi.

Dövizle iç piyasada borçlanma yeniden başlıyor

İç borç stoku içindeki döviz payı 2006 yılında yüzde 35'e kadar yükseldikten sonra 2012 yılı Aralık ayı itibarıyla sıfıra geriledi ve geçen yıl sonuna kadar sıfır olarak devam etti.

İlgili dönemde Hazine Müsteşarlığı tarafından yapılan açıklamalarda, "2012 yılından bu yana iç borç stokunda döviz cinsi senet kalmaması nedeniyle iç borç stoku üzerinde kurdan kaynaklı riskler sıfıra indirilmiştir" görüşüne yer verilmişti.

Bu açıklamadan yaklaşık altı yıl sonra ise dövizle iç piyasada borçlanma yeniden başlıyor.

"Hazine'nin toplam borçlanmasına belirgin bir etkisi olmaz"

Oyak Yatırım'ın ilgili ihraç için bu sabah yayımladığı notta "Getiriler çok cazip olmasa da vergi avantajı bulunuyor. Döviz mevduatı faiz gelirlerinde yüzde 13-18 stopaj uygulanırken Hazine tahvillerinde işlem ve faiz gelirlerinde stopaj yüzde 10" görüşüne yer verildi.

Görüş şöyle devam etti: "Bazı döviz mevduat sahipleri yeni ihraç edilecek tahvili tercih edeceklerdir ancak Hazine'nin toplam borçlanmasında ve toplam mevduatlarda belirgin bir etki beklemiyoruz"

İhraca 10 banka aracılık edecek

İhraca aracılık edecek bankalar; Akbank, Denizbank, QNB Finansbank, Türk Ekonomi Bankası, Garanti Bankası, Halk Bankası, İş Bankası, Vakıflar Bankası, Ziraat Bankası, Yapı ve Kredi Bankası olarak belirlendi.

Senetler için asgari talep tutarı 10 bin euro/dolar olarak belirlenirken ihraç bin euro/dolar ve katları şeklinde olacak.

Senetler yatırımcılar tarafından vadesinden önce işlemiş faiz getirisi üzerinden bin euro/dolar ve katları olacak şekilde sadece senetlerin satın alındığı aracı bankalara satılabilecek.

Euro ve dolar  cinsi devlet tahvilleri mevcut vergi mevzuatına tabi olacak ve Gelir Vergisi Kanunu'nun Geçici 67. maddesi uyarınca vergilendirilecek.

Bu konularda ilginizi çekebilir