Dövizi satıp, hisse ve faize yatırmanın zamanı geliyor

Saltık Galatalı, Merkez Bankası’nın faiz artırımından beri 1.5 milyar dolara yakın yabancı girişi olduğunu hesapladıklarını söyledi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ECE CEYHUN

LONDRA - Akbank Özel Bankacılık’tan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Saltık Galatalı’ya göre bundan sonra TL kazanacak. Döviz piyasasında son dönemde yabancının satış, yerlinin alış tarafında olduğunu söyleyen Galatalı, “Merkez Bankası’nın faiz artırımı sonrasında yabancı yatırımcı 1-1.5 milyar dolar civarında para getirmiştir” dedi. Seçim riskinin kalkması ve gelecek sonuçların anketlere paralel çıkması halinde yabancının ‘risk kalktı’ diye düşüneceğini de söyleyen Galatalı, dolar/TL’deki 2.39 seviyesinin ise bu yıl görülen son zirve olacağına inanıyor. Saltık Galatalı, “Doların yılı 2.10 TL’nin altında kapatacağını tahmin ediyoruz. Hatta yıl sonunda dolar/TL’de 2.05’i görürsem hiç şaşırmam. TL faizler yükseliş, hisse senetleri düşüş sonrası cazip” diye konuştu. Galatalı, yatırımcılara artık ‘dövizi satıp, faiz ve hisseye yatırımın yapılabilir’ tavsiyesinde bulunduklarını da aktardı.

Londra’da düzenlenen Euromoney “Best Private Banking” ödül töreni öncesinde piyasalardaki son gelişmeleri değerlendiren Saltık Galatalı, ara PPK’ya kadar faizde piyasanın gerisinde kalan Merkez Bankası’nın 29 Ocak’ta yaptığı artış ile önemli bir hamle yaptığını vurguladı. Galatalı, “Bu kadar yüksek faiz artışlarının arkasından tarihsel olarak baktığınız zaman çok ciddi bir TL değerlemesi gelir. Seçim riski ortadan kalktıktan sonra TL’nin değer kazanmaya devam edeceğini düşünüyoruz.. Artık zaten müşteriler ile konuşurken ‘TL pozisyonları taşınır veya TL değer kazanacak, pozisyon alınabilir’ diye söylüyoruz. Hisse senetleri de cazip yerlere gelmiş durumda. Defter değerinin de altında işlem gören büyük banka ve sanayi şirketi hisseleri var. Buradan yüzde 10-15 yukarı doğru çıkış bekliyoruz. Müşterilerimize, portföylerde yüzde 20-25 hisse senedi bulunmasını öneriyoruz.”

Galatalı, ayrıca Türkiye’deki faiz artışı sonrası TL’nin borçlanma maliyetinin arttığını dolayısıyla kurun bundan sonra yükselmesinin zor gözüktüğünü söyledi. Galatalı, Merkez Bankası’nın sert faiz artırımının TL’ye olan yabancı ilgisini yeniden artırmaya başladığına dikkat çekerek özellikle Türkiye ve Brezilya’ya geri dönüşün başladığını belirtti. Yatırımlarda da “moda” olduğunun altını çizen Galatalı, “Uluslararası piyasalarda kırılgan 5’li diye tabir edilen ülkeleri satma modası vardı. Bu moda ABD Merkez Bankası’nın (Fed) parasal genişlemede frene basacağını söyleyeme başladığı geçen yıl mayıs ayından itibaren başladı. Artık Fed’in fonlamasının biteceği fiyatlara yansıdı hatta ekstra fiyatlandı. Ancak geldiğimiz noktada Brezilya ve Türkiye’yi ‘çok sattıklarını’ düşünen yabancıların olduğunu görüyoruz. Bu yabancılar artık ‘bu trade kaçmaz’ diyor. Zaten türkiye son 1 haftadır ayrışıyor. 1-1.5 milyar dolarlık giriş olmuştur. Girişlerde ağırlıklı para piyasasına oldu” bilgisini verdi.

En başarılı varlık barışı sonuncusu oldu

Geçen yıl mayıs sonundan beri yerli yatırımcının döviz hesaplarında yaşanan 20 milyar dolarlık artışın ana nedenlerinden birinin de Varlık Barışı olduğunan dikkat çeken Saltık Galatalı, bu yolla gelen 10 milyar dolar civarındaki kaynağın dövizde tutulduğunu vurguladı. Galatalı, en başarılı varlık barışının geçen yıl yapılan olduğunu söyleyerek ilk ikisinin toplamı kadar bir varlığı Türkiye’ye getirdiğine işaret etti.

7. kez ‘Türkiye’nin En İyi Özel Bankacılık’ ödülü aldı

Akbank Private Banking uluslararası finans yayın grubu Euromoney’nin “Best Private Banking” ödülünü yedinci kez alarak rekor kırdı. Londra’da düzenlenen törende “Türkiye’nin En İyi Özel Bankacılık Kuruluşu” ödülünü, Akbank Private Banking’den Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Saltık Galatalı, Euromoney yetkililerinden aldı. Akbank Private Banking, 2014 yılı değerlendirmesinde, dört kategoride birden “bir numara” seçildi. Dünyanın en büyük fon kuruluşlarından Franklin Templeton işbirliğiyle Franklin Templeton Şemsiye Fon’larını yatırımcılara sunduklarını anlatan Galatalı, “Bu ve benzeri yenilikçi çalışmalarımızla sektörümüze öncülük etmeye devam ediyoruz” dedi.

Gelişen ülkeler bize yatırım yapıyor ama Türkler bu piyasalara gitmiyor

Akbank Private Banking 19 milyar TL’lik fon büyüklüğünü yönetiyor. Yurtdışında Dubai ve Malta ofisleri ile birlikte Uzakdoğu ve Ortadoğu’dan fon çekmek için çalışan banka, 2013 yılında yurtdışı kaynaklı 2.5 milyar TL tutarında yeni para girişi sağladı. Saltık Galatalı, “Bu yıl Uzak Doğu Bölgesi’nden 1 milyar dolarlık daha giriş bekliyoruz” dedi. Başta Tayland, Singapur ve Endonezya olmak üzere gelişmekte olan ülkelerden de fon çektiklerini söyleyen Galatalı, Türk yatırımcının ise gelişmekte olan ülkelere yatırımı düşünmediğini söyledi. Yurtdışından özel bankacılık bölümüne çektikleri fonun önce mevduata geldiğini ve DTH’ı tercih ettiğini de kaydeden Galatalı, yerli yatırımcının ise mayıstan beri daha muhazafakar portföy yönettiğini söyledi. Galatalı, “Yerli yatırımcı likit durdu ve ‘önümüzü görelim’ dedi” ifadelerini kullandı. Akbank Private banking’de hesap açmak için alt limit 500 bin TL. Ortalama hesap büyüklüğü ise 3 milyon TL.

Bu konularda ilginizi çekebilir