Dünya borsaları 100 trilyon dolara dayandı

Hisse senedi piyasalarında neredeyse 9 yıldır devam eden yükseliş 2017’de ralliye dönüştü. Dünyadaki tüm halka açık şirketlerin piyasa değeri rekor seviyeye çıktı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

EVRİM KÜÇÜK

Dünya borsaları bugüne kadarki en uzun boğa piyasasına doğru yol alıyor. Bu yıl MSCI dünya endeksi yıl başından yüzde 20’ye yakın yükselirken, gelişmekte olan ülke borsaları neredeyse yüzde 30 değerlendi. Ekonomik iyimserlik, teknoloji şirketlerinin coşması ve iyi gelen şirket bilançolarının yardımıyla bu yıl ivme kazanan boğa piyasası küresel çapta tüm hisse senedi piyasalarının değerini 100 trilyon dolara yaklaştırdı. Borsalardaki yükselişin bir süre daha devam etmesi ancak merkez bankalarının parasal sıkılaştırma politikalarının etkisinin hissedilmesi, 2018’in ikinci yarısında borsalarda düzeltme hareketlerinin başlaması bekleniyor.

Yaz aylarında 70 trilyon doların biraz üzerinde olan dünyadaki tüm halka açık şirketlerin piyasa değeri Bloomberg verilerine göre hazırlanan bir grafiğe göre 100 trilyon dolara yaklaştı. Grafik, yıllardır borsalarda süren çıkışın 2017’de ralliye dönüştüğünü gösteriyor. Borsalardaki coşkunun, yeni yıl iyimserliğinde aralık ayında devam etmesi hatta ayın ikinci yarısında hızlanması bekleniyor. Yapılan hesaplamalar Dow Jones Sınai Endeksi’nin, S&P 50’ün, Nasdaq 100’ün ve Russell 200 endeksinin 1987’den bu yana yılın son ayında en az ortalama yüzde 1.8 yükseldiğini ortaya koyuyor. Yılbaşı öncesi tüketici harcamalarının artmasının bu dönemde hisse senedi piyasalarında ralliye yardımcı olduğu belirtiliyor.

Goldman Sachs uyardı: Düşüş kaçınılmaz

Ancak orta vadede borsalar alarm veriyor. Amerikan finans kuruluşu Goldman Sachs hemen hemen tüm varlıklarda gözlemlenen boğa piyasasının sona yaklaşmakta olduğu uyarısı yaptı. Goldman orta vadede borsaların hızlı da olsa yavaş da olsa düşüşle karşı karşıya kalmasının kaçınılmaz olduğunu bildirdi.

Diğer finans kuruluşları ve fon yöneticileri de bu yükselişin bir süre daha devam edeceği ancak 2018’de boğa piyasasının sona ereceği, konusunda hem fikir gözüküyor.

Morgan Stanley, Wall Street’te 2018’de yeni rekorlar test edilebileceğini ancak sonrasında bir ‘ayı’ piyasası yaşanabileceğini söylüyor. S&P 500 endeksinde 2.700’e ulaşmasını bekleyen Morgan Stanley, bu seviyeden sonra ise sert satışların gelebileceği uyarısı yapıyor. Bank of America Merrill Lynch de ‘boğa’ piyasasının 2018’de sona ermesini bekliyor. Bankanın baş yatırım stratejisti Michael Hartnett, hisse senetlerinde uzun süredir devam eden boğa piyasasının güçlü bir ilk çeyreğin ardından gelecek yıl sona ereceğini tahmin ediyor. Hartnett geçtiğimiz günlerde yazdığı raporda, S&P 500’ün gelecek yılın ilk çeyreğinde 2.863 puana yükseleceğini öngörmüştü. Şu anki boğa piyasası, 22 Ağustos 2018’e kadar devam etmesi halinde tarihin en uzun boğa piyasası ünvanını elde edecek.

100 şirket dünya borsalarının 5’te 1’ine bedel

Şu an dünya borsalarındaki büyüklüğün yüzde 20’sini sadece 100 şirket oluşturuyor. Piyasa değeri en büyük ilk üç şirket Apple, Google’un yöneticisi Alphabet ve Microsoft. Dünyanın en büyük 100 şirketinin toplam piyasa değeri 1 Aralık 2017 itibariyle 20 trilyon 186 milyar 862 milyon dolar. Ağırlıklı olarak Amerikan şirketlerinin bulunduğu ilk 100’de başını Tencent’in çektiği 11 tane Çinli şirket yer alıyor. İsviçre, Hollanda, Fransa, Almanya, Güney Kore, Japonya’dan da şirketler ilk yüzde kendine yer bulmuş.