Dünya borsaları Çin verileri ile zirvede

Dünya borsaları, Çin'den gelen güçlü verilerle bugün rekor seviyelere çıkarken, bakır fiyatları dört buçuk ayın zirvesine ulaştı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Gelişmekte olan ülke borsaları, son beş günde yaklaşık yüzde beş artış kaydetti.

Veriler Çin ekonomisinin ikinci çeyrekte, toparlanan sanayi üretimi ve iç tüketim ile güçlü seyreden yatırımların etkisiyle, yıllık yüzde 6.9 ile beklentilerin üzerinde büyüdüğünü gösterdi.

Piyasayı cuma günü rekorla kapatan Wall Street bugün haftaya yatay başladı. Asya borsaları, dün iki yılın zirve seviyesini gördü. Avrupa borsaları ise ardarda dört defa yükselerek yüzde 0.1 prim yaptı.

Bakır ve diğer metaller değer kazanırken, Çin'den gelen verilerin ardından petrol fiyatları yükseldi. Böylece madencilik firmaları, yükselişe öncülük ederken, birçok sektör artış kaydetti.

Dolar Avrupa piyasalarında ilk işlemlerde 10 ayın en düşük seviyesini aşmakta zorlanırken, Avustralya ve Kanada doları dün değer kazandı. Avustralya doları, iki yılın en yüksek seviyesine
ulaştı ve ardından 0.7823 dolara geriledi. Kanada doları ise bir yılın en yüksek seviyesini görmesinin ardından 1.2655 dolar civarında seyretti. Gelişmekte olan dünya borsaları da, Çin'den gelen verilerin beklentilerin üzerinde açıklanmasının ardından yükselişini sürdürdü.