ECB sonrası görünüm pozitif

Küresel piyasalar, Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) faizleri beklentiler dahilinde değiştirmemesi ve ECB Başkanı Mario Draghi'nin açıklamalarının ardından pozitif bir seyir izliyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ABD'de sanayi üretimi mart ayında yüzde 0,6 azalarak, son 3 ayın en kötü performansını gösterdi. Beklentinin üstünde gerileyen sanayi üretiminin ardından tahvil faizleri 1,8700 ile 1,8900 aralığında dalgalanırken, dolar endeksi 99,2 seviyelerinden 98,6'ya kadar geriledi. New York borsası güçlü şirket bilançolarının ardından kazançlarını sürdürürken, Fed'in Bej Kitap Raporu sonrasında piyasalarda yükseliş eğiliminin güçlendiği görüldü. 

Dün Dow Jones Endeksi yüzde 0,42, S&P 500 Endeksi yüzde 0,53 ve Nasdaq Endeksi yüzde 0,68 değer kazandı. Bej Kitap raporuna göre, ABD ekonomisi büyümeyi sürdürürken, güçlenen dolar ve düşen petrol fiyatları bazı bölgeleri olumsuz etkiledi. Raporda, ayrıca bazı bölgelerde petrol fiyatlarına bağlı işten çıkarmaların yaşandığına işaret edildi. 

Avrupa'da temkinli iyimserlik var

Avrupa tarafında ECB'nin piyasa beklentileri doğrultusunda açıklanan faiz kararının ardından pay piyasalarında sınırlı yükselişler görülürken, euro/dolar paritesinde ılımlı yükseliş görüldü. ECB, eylül ayı toplantısında ekonomiyi canlandırmak için radikal kararlar almış ve bu kapsamda yüzde 0,15 olan politika faizini yüzde 0,05'e, yüzde 0,40 olan marjinal borç verme faizini yüzde 0,30'a ve negatif olan mevduat faizini yüzde 0,10'dan yüzde 0,20'ye indirmişti. 

ECB Başkanı Draghi ise karar sonrası düzenlenen basın toplantısında varlık alım programının hedeflendiği üzere Eylül 2016'ya kadar süreceğini belirterek, para politikasının bölgedeki ekonomik toparlanmaya yardımcı olduğunu ve enflasyonu yükseltmek noktasında başarılı olacağını söyledi. Draghi'nin özellikle mevduat faizlerinde daha fazla indirimi planlamadıklarını belirtmesi avronun dolar karşısında değer kazanmasına neden olurken, avro/dolar paritesi 1,0575 seviyelerinden 1,0670'e yükseliş kaydetti. Almanya'da DAX endeksi dün yüzde 0,03, Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 0,70 ve İngiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 0,30 yükseliş kaydetti. Analistler, özelikle mevduat faizlerinde daha fazla indirimin planlanmadığının önemine dikkati çekerek, Draghi'nin genel itibarıyla olumlu açıklamalarının gelecek dönemde euroya değer kazandıracağını kaydediyor. 

Çin'de teşvik beklentileri güçlendi

Asya tarafında, Çin ekonomisinin ilk çeyrekte 6 yılın en zayıf büyümesini kaydetmesinin ardından, piyasalarda teşvik beklentileri güçlenirken, temel sektörlerdeki zayıflık ekonominin ivme kaybettiğine işaret ediyor. Asya borsaları küresel hisse senedi piyasalarına gelen alımlarla beraber yükselirken, kapanışa yakın Çin'de Şanghay Endeksi yüzde 2,54, Hong Kong'da Hang Seng endeksi de 0,44 artıda bulunuyor. Japonya'da Nikkei endeksi ise yüzde 0,09'la sınırlı değer kaybediyor.  

Piyasaların bugün takip edeceği veriler şöyle; 

14.30 Türkiye, haftalık para ve banka istatistikleri 

15.30 ABD, mart ayı konut başlangıçları 

15.30 ABD, mart ayı inşaat izinleri 

15.30 ABD, haftalık işsizlik başvuruları 

17.00 ABD, nisan ayı Philadelphia Fed İş Dünyası Güven Endeksi