Ekonomistler: Merkez’in mevcut para politikası sürebilir

Ekonomistlere göre, sermaye girişleri ve TL'de değerlenme eğilimi MB’nin kararlarında etkili olmaya devam edecek.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Merkez Bankası (TCMB), Mayıs PPK toplantısında politika faizi ile faiz koridorunun alt ve üst bandında 50 baz puanlık indirime giderken, sermaye girişleri ve TL'de değerlenme eğilimi gibi veri odaklı politikanın izlenerek düşük faiz ve makro ihtiyatı tedbirlerin kullanılmaya devam edileceği sinyalini verdi.

TCMB bugün Ankara'da ekonomistler ve bankacılar ile aylık toplantısını gerçekleştirdi.

Ata Yatırım Başekonomisti Gülay Elif Girgin, "TCMB uzun zamandır Türkiye'nin yatırım yapılabilir seviyeye yükseltilmesi öncesinde ve sonrasında artacak sermaye girişlerine hazır ve sermaye girişleri bu not artışıyla birlikte daha da hızlanırsa elindeki metotları daha da fazla kullanacağını belirtti. Büyüme tarafında da kırılgan görünüm devam ediyor. Bu ikisi bir araya gelince karşımıza önümüzdeki dönem TCMB politikası olarak düşük faiz ortamı ile makro ihtiyatı tedbirlerin kullanılmaya devam edeceği sonucu çıkıyor. Yani TCMB veya para politikası açısından bizi şaşırtacak eylemlerin olacağını düşünmüyorum" dedi.

TCMB'nin tamamen veri odaklı olacağını söyleyen Girgin, "TCMB sermaye girişlerini, TL'nin seviyesini ve büyüme göstergelerini takip ederek faizlerde her zaman için ayarlamalara gidebileceğini açıkça söyledi.

TCMB'nin ana senaryosu dünya ekonomisindeki olumsuz bir seyir olmayacağı üzerine kurulu. Türkiye dışı nedenlerle sermaye çıkışı olursa TCMB buna da tepki verecektir" dedi.

[PAGE]

 

Burgan Yatırım Başekonomisti Haluk Bürümcekçi, Moody's'in not artırımının etkilerine yönelik olarak TCMB'nin elinde her türlü aracı olduğunu ve etkilerini dengelemek üzere kullanacaklarını söylediğini belirterek, "Krediler hedefin üzerinde gitse de mevsimsellik etkisi olması nedeniyle TCMB makul buluyor. Bundan sonra da sermaye hareketleri ve TL'de değerlenme baskısını izleyecek ve ona göre karar alacaklar. Bu anlamda düşük faiz ve makro ihtiyati tedbirlerin uygulanmasına devam edilecek" dedi.

TCMB toplantı öncesinde açıkladığı sunumda ise, sermaye akımlarının hala güçlü, kredi büyümesinin referans oranın üzerinde seyrettiğini, mevcut politika çerçevesi ve emtia fiyatlarındaki düşüşün ekonomik aktivitedeki artışın cari açık üzerindeki etkisini sınırladığını belirtti.

Sunumda, "PPK, finansal istikrara dair risklerin dengelenmesi amacıyla, mevcut konjonktürde bir yandan faiz oranlarının düşük tutulmasının diğer yandan döviz rezervlerini artırıcı yönde makro ihtiyati tedbirlere devam edilmesinin yerinde olacağını değerlendirdi" denildi.

Düşük küresel talep ve emtia fiyatlarının görünümünün enflasyon üzerindeki baskıyı sınırladığı belirtilen sunumda, kredi büyümesi ve iç talepteki artışın fiyatlama davranışları üzerindeki etkisinin yakından izleneceği ifade edildi.