Endeks, Avrupa'ya rağmen yükselişte zorlandı

BIST-100 endeksi yüzde 0.09 artışla 75,585.89 puandan kapandı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Almanya ve Fransa'nın öncülüğünde euro bölgesi ekonomisinin durgunluktan çıktığına ilişkin büyüme verileri Avrupa borsalarını ve buna bağlı olarak Borsa İstanbul'u yukarı taşıdı; ancak 76,000 seviyesini aşmakta zorlanan endeks, kapanışa doğru gelen satışlarla günü yatay tamamladı. İçeride önemli bir veri akışı veya şirket haberinin olmadığı günü BIST-100 endeksi yüzde 0.09 artışla 75,585.89 puandan kapattı.

Hazine'nin dün düzenlediği iki ihaleye talebin düşük kalması ve Fed'in tahvil alımlarını ne zaman azaltacağına yönelik belirsizliğin etkisiyle yükselen kur ve faiz bugün dar bantta dalgalandı.

Güne yükselişle başlayan kur ve faiz daha sonra dünkü kapanış seviyelerine yeniden gerilerken bankacılar yarınki yoğun iç ve dış verilerin piyasada yön belirleyici olabileceğini söylediler.

Bu sabah güne 1.9325 seviyesinden başlayan Dolar/TL gün içinde 1.94'ün üzerini test etti. Serbest piyasada 1,9346 dolar liradan, euro ise 2,5643 liradan kapandı.

Gösterge faiz bugün spot kapanışta yüzde 9.22 seviyesine yükseldikten sonra valörlüde son işlemlerde yeniden yüzde 9.14'e geriledi.

İşlem hacminin gösterge tahvile göre daha yüksek olduğu 10 yıllık tahvilde ise spot kapanışta yüzde 9.42'ye yükselen bileşik faiz valörlüde son işlemlerde yüzde 9.24'e geriledi.

ABD'de yarın Temmuz ayı enflasyon verileri sanayi üretimi kapasite kullanım oranı, Philadelphia Fed imalat endeksi ve haftalık işsizlik maaşı başvuruları verileri izlenecek.