Enflasyon sonrası TL'de kayıp var

Enflasyon rakamlarının açıklanmasından sonra dolar/TL 3.55'e yaklaşırken euro/TL tarihi zirveyi test etti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Enflasyon rakamlarından sonra döviz piyasasında yukarı yönlü bir hareketlilik yaşandı. 

Euro/TL tarihi zirve yenilerken, dolar/TL 3.55'e yaklaştı. 

Euro/TL dün 4.2026 seviyesine kadar yükselerek tarihi zirveyi görürken, bu sabah enflasyon rakamlarının açıklandığı dakikalarda 4.1920 seviyelerinde bulunuyordu. Enflasyon rakamlarından sonra euro 4,2050'ye kadar yükselerek bir zirve daha gördü. 

Diğer taraftan enflasyon rakamları açıklanmadan önce 3.5350 seviyelerinde olan dolar/TL, 3.5478'e kadar çıktı.

Enflasyon, temmuz ayında tek haneye indiEnflasyon, temmuz ayında tek haneye indi

 Kapital FX Araştırma Müdür Yardımcısı Enver Erkan, küresel dolar hareketinin hem beklenti altında gelen veriden hem de Fed kanadında Bullard ve Mester'dan gelen yakın zamanda faiz artışını desteklemeyen ve sıkılaşmanın kademeli olması gerektiğini ortaya koyan konuşmalardan sonra gerilediğini söyleyerek, "TL ise euroya karşı tarihinin dibini gördü ancak dolara karşı her ne kadar 3.50'nin altına geçemese de TCMB'nin sıkı para politikası sayesinde sağlamlığını koruyor" dedi.

Dolar küresel piyasalarda oynak

Dolar, temel para birimleri karşısında 15 ayın en düşük seviyesinden uzaklaştı ancak Fed'in bu yıl tekrar faiz artırımı yapabileceği şüphelerinden dolayı oynak seyir izliyor.

Doların başlıca altı para biriminden oluşan sepet karşısında seyrini izleyen endeks dün 92.548 ile Mayıs 2016'dan bu yana en düşük seviyesini gördükten sonra bugün yaklaşık yüzde 0.1 artışla 92.949'da bulunuyor.

Dolar, Washington'u etkileyen siyasi karışıklık ve düşük enflasyon gibi Fed'in para politikasını sıkılaştırmasıyla ilgili belirsizlikleri artıran güçsüz ABD ekonomik verileriyle baskı altında bulunuyor.

Euro, dün iki buçuk yılın en yüksek seviyesi olan 1.19105 doları gördükten sonra bugün yüzde 0.1 düşüşle 1.1845 dolarda bulunuyor.

Doların politik riskler ve ABD para politikası belirsizliğinin dolayı baskı altında olmasının aksine euro, ECB'nin eninde sonunda aşırı gevşek para politikasını daraltması gerekeceği beklentilerinden de destek buluyor.