Enflasyon, yeni faiz indirimine işaret ediyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - TCMB'nin Nisan'da yıllık enflasyonda belirgin düşüş olacağını belirtmesine rağmen verilerin yine de beklentilerin altında kalması Merkez Bankası'ndan Mayıs ayında faiz indirimi beklentilerini kuvvetlendirdi.

Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) açıkladığı Nisan ayı enflasyon verilerine göre Tüketici Fiyatları Endeksi (TÜFE) Nisan'da yüzde 0.65 artış beklentilerine karşın yüzde 0.42 arttı. ÜFE Nisan'da yüzde 0.51 gerilerken, yıllık TÜFE yüzde 6.13, ÜFE yüzde 1.70 oldu.

TÜİK verilerine göre özel kapsamlı TÜFE göstergelerinden "H" Nisan'da yıllık olarak yüzde 6, "I" yüzde 5.44 arttı.

Burgan Yatırım Başekonomisti Haluk Bürümcekçi, "Sonuçların TCMB'nin beklentilerine paralel olduğunu ve para politikası duruşunda son dönemde gerçekleşen gevşemeyi desteklediğini düşünüyoruz... Bu duruş, yeni faiz indirimlerine kapının açık olduğunu da gösterirken, Nisan ayı PPK toplantısına benzer şekilde faiz koridoru (50 baz puan) ve politika faizinin (25-50 baz puan)beraber bir şekilde aşağı çekilme ihtimalini yüksek görmekteyiz" dedi.

Verilere göre aylık olarak ana harcama grupları itibariyle endekste yer alan gruplardan lokanta ve otellerde yüzde 0.79, eğlence ve kültürde yüzde 0.71, eğitimde yüzde 0.61, ev eşyasında yüzde 0.44, sağlıkta yüzde 0.33, konutta yüzde0.16, haberleşmede yüzde 0.16 artış gerçekleşirken, ulaştırmada yüzde 0.63, çeşitli mal ve hizmetlerde yüzde 0.89, gıda ve alkolsüz içeceklerde yüzde 1.30 düşüş gerçekleşti. Alkollü içecekler ve tütün grubunda değişim gözlenmedi.

Öte yandan verinin yeni faiz indirimlerine işaret etmesiyle gösterge tahvilde bileşik faiz üç baz puan düşüşle yüzde 4.96'ya kadar geriledi.