Erdemir'in bilançosu hisseleri uçurdu

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Erdemir hisseleri, şirketin iyileşen marjların etkisiyle yüzde 84 artan ilk çeyrek net karının yılın kalanı için beklentileri artırmasıyla yüzde 5 civarı primli işlem görüyor. Hisse, işlem hacminde de ilk sırada yer alıyor.

Erdemir'in dün seans kapanışı sonrasında açıkladığı sonuçlara göre, ilk çeyrek net karı hammadde maliyetlerindeki gerilemenin marjlara yaptığı katkıyla yüzde 84 artışla 228.2 milyon lira olurken, beklentilerin çok üzerinde gerçekleşti.

Ekspres Invest Analisti Kurthan Atmaca, "Hammadde stoku yaptığı için, Erdemir için net kar tahmini yapmak çok zor. Hammadde maliyetlerindeki düşüşün maliyetleri iyileştirip karı artıracağını öngörüyorduk. Ancak hangi fiyattan ne kadar stok yaptıklarını tam olarak bilemiyoruz" dedi ve ekledi:

"Şirketin verdiği yüzde 12-14 EBITDA marjı hedefine karşın, ilk çeyrek gerçekleşmesi yüzde 17 seviyelerinde oldu. Eylül ayında demir cevheri fiyatında çok ciddi bir düşüş olmuştu. Şirket eğer o sırada stok yaptıysa, bunun olumlu etkisi ikinci çeyrekte de sürecektir. İkinci çeyrek marjı yüzde 17 seviyesinin birkaç puan altında bile olsa, şirket için çok iyi bir marj."

Erdemir'in faaliyet raporunda yer alan bilgiye göre, şirketin geçen yıl ilk çeyrekte yüzde 8.6 olan FAVÖK marjı bu yıl aynı dönemde yüzde 17.5'e yükseldi.

İş Yatırım'dan yapılan değerlendirmede de, hedefin çok üzerinde gerçekleşen FAVÖK marjına işaret edilerek,"Beklentilerin üzerinde gerçekleşen ilk çeyrek sonuçlarının ardından şirketin 2013 hedefini revize etmesi halinde, bu hisse için tetikleyici olacaktır" denildi.

Erdemir hisseleri saat 1457'de yüzde 5.14 primle 2.25liradan işlem görüyor. BIST-100 ise yüzde 0.87 yukarıda.