Erdoğan: Faizler yüzde 4,6 seviyesine gelmeli
Faizlerin düşmesi gerektiğini yineleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Faizler daha önce yüzde 4.6 ile görülen tarihi taban seviyeye yaklaşmalı" dedi
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye'de faiz oranlarının yüksek olduğunu ve kimsenin bu faizlerle Türkiye'de yatırıma girmeyeceğini belirterek, faiz oranlarının tek haneli rakamlara inmesi ve daha önce yüzde 4.6 ile görülen tarihi taban seviyeye yaklaşması gerektiğini söyledi.
Dün akşam ATV/A Haber yayınında soruları yanıtlayan Erdoğan ekonomideki gelişmeleri değerlendirirken 1 Kasım seçimlerinin ardından Türkiye'nin artık patinaj dönemini geride bırakacağını belirterek, bu çerçevede büyüme, işsizlik ve faiz oranlarını değerlendirdi.
"Şu anda ilk altı ayın büyümesi yüzde 3.1 gibi bir noktada. Bundan sonraki süreçte yüzde 5 ila 7 gibi bir büyümeyi Türkiye yakaladığı anda biz o hedeflere doğru gideriz. Hele hele büyümede 7 ortalama alırsak, zor değil, biz 9'u yakaladık, bu çok daha iyi bir noktaya gelir" diyen Erdoğan şu anda yüzde 10.1 olan işsizlik rakamlarının da aşağı çekilmesi gerektiğini bunun da ancak yatırımlarla olacağını kaydetti.
Finans sektörüne seslenen Erdoğan, "Ey finans sektörü bu yüksek faizlerle kimse bu ülkede yatırıma girmez. Siz para üzerinden para kazanıyorsunuz. Dolayısıyla yatırımcı da yüzde 15, 16, 17 faizlerle yatırım yapamaz. Biz yüzde 63 ile almıştık faizi, yönetimin borçlanma faizini, yüzde 4.6'ya kadar düşürmüştük" dedi ve ekledi:
"Ama şimdi bugün piyasa faizi yüzde 10.6. Şimdi bunu bizim çok daha iyi noktaya taşımamız lazım. Tek haneli rakama bu işi indirmemiz lazım. Ama iyice indirmemiz lazım, nasıl yüzde 4.6 biz taban yaptıysak, oraya doğru tekrar inmemiz lazım. O zaman göreceksiniz yeni yatırımcılar ortaya çıkacak."
Faiz oranlarının düşmesi durumunda hem yeni yatırımcıların geleceğini hem de mevcut yatırımcıların da daha farklı yatırımlara yöneleceğini belirten Erdoğan, "Bunlarla istihdam sağlayacağız. Şu anda bizim için en önemli olan nedir? İstihdam. Bir de ürün maliyetlerini düşürmemiz lazım, ki bu rekabet noktasında bize imkan açsın" ifadelerini kullandı.
G20 Liderler Zirvesi
Antalya'da gerçekleştirilen G20 Liderler Zirvesi konusunda Erdoğan, şunları söyledi:
"Bir defa dünya ülkelerinin Türkiye'ye bakışındaki hava farklılaştı. Bir taraftan o G20'deki başarıyı gördüler, o organizasyondaki başarıyı gördüler, bundan dolayı hem tebriklerini yaparken bir taraftan da bu seçim neticesiyle ilgili olarak da bunu bütünleştirdiler. Bir tebrik yaptılar ve Türkiye'nin dünyadaki belirleyici rolü G20'de çok daha öne çıkmış oldu. Bunu zaten bütün ana başlıklarda, çalışma yemeklerinde de gayet güzel bir şekilde değerlendirme fırsatını bulduk."
Başkanlık sistemi
"Yeni Meclis'le yeni anayasa beraberinde gelebilecek mi? Siz daha önce yeni anayasa konusunda sinyaller vermiştiniz. 'Hatta başkanlık sistemi tartışılsın' demiştiniz. Yeni anayasayı bu sefer Meclis kendi iradesiyle gerçekleştirebilir mi?" şeklindeki soru üzerine Erdoğan, bu konuda gerçekçi olunması gerektiğini vurguladı. Geçmişte yapılan anayasa çalışmasını anımsatan Erdoğan, 60 madde üzerinde anlaşıldığını anlattı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, şöyle devam etti:
"Bu anayasa konusunda, parlamentodaki siyasi partiler kaldıkları yerden devam etsinler ve önce paraf ettikleri bu 60 madde üzerinde bir adım atsınlar, süreç devam etsin. Mesela ben başkanlık sistemi olayını gündeme getirdim, getiriyorum yine de getireceğim. Ancak o anayasa değişiklikleri içerisinde de başkanlık sistemi olayı vardı. Orada başkanlık sistemi henüz müzakere edilmemişti, ona gelinmemişti. Fakat şu anda diğerleri üzerinde bir mutabakat sağlandıktan sonra, yani başkanlık sistemini, kendileri kabul etmiyor, kabul edip etmemeleri önemli değil. Önemli olan bir şey var. Bu başkanlık sistemi nedir? Bunu millet bırakalım tartışsın, akademisyenler tartışsın, siyasetçiler tartışsın. Ülkemize kazandırır mı, kaybettirir mi? Bunu görelim."