Erdoğan'ın açıklamaları piyasaları hareketlendirdi

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamaları sonrasında yatay seyreden dolar 3.90'ın üzerini test etti, euro tarihi zirveye yaklaştı. Sterlinde ise 5.1686 ile yeni tarihi zirve görüldü.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

dunya.com

AK Parti İl Başkanları Toplantısı'nda konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Merkez Bankası'na yönelttiği eleştirileri sakin bir seyir izleyen dolar ve euronun yeniden yükselişe geçmesine neden oldu.

Erdoğan'ın açıklamaları sonrasında euro 4.60, dolar 3.90 seviyesinin üzerini gördü.

Önceki gün 4.61 seviyesini görerek rekor kıran euro dün yaşadığı düşüş sonrasında 4.54 seviyesinin altını görmüş ve 4.55 civarında dengelenmişti. Euroda bugün Erdoğan'ın açıklamaları öncesinde 4.56 civarında hareket ediyordu.

Öte yandan, önceki gün 3.9012'yi gören ve sonrasında 3.85 seviyesine kadar inen dolar bugün Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamaları sonrasında 3.9037 seviyesine yükseldi. Dolar, Erdoğan'ın eleştirileri öncesinde 3.86 civarında seyrediyordu.

Saat 16:25'te euro 4.5860, dolar da yüzde 3.8884 seviyesinde yer aldı. Öğle saatlerinde 5.1686 ile yeni bir rekor kıran sterlin/TL ise aynı dakikalarda 5.1325'den alıcı buldu.

Reel Kapital FX Araştırma Müdür Yardımcısı Enver Erkan, şu anda dolar/TL'de 3,80 seviyesinin altını çok olası görmedikleri kaydederek, dolar kaynaklı çok büyük bir düşüş ya da Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası'ndan çok etkili bir müdahale gelmediği sürece 3,80 altının beklenmeyeceğini aktardı ve 3,89'un aşılması durumunda kurun önümüzdeki hafta içinde 3,95 ve üzerini görmesinin de mümkün olabileceğini söyledi.

Işık FX Araştırma Uzmanı Yusuf Kavak da, dolar/TL'de 3.9000-3.8240 bandının takip etmeyi sürdüreceklerini, bu iki seviyeden birisinin kırılması halinde yeni hedeflerin oluşabileceğini öngördü. 

10 yıllık tahvil faizi rekor kırdı

Gösterge faiz, 11 baz puanlık yükselişle yüzde 12.50'ye ulaşarak rekor kırdı.

Erdoğan ne dedi?

Faizin sebep enflasyonun netice olduğuna inandığını ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Bu konuda beni anlamayanlar er veya geç anlayacaklar. Enflasyonun artmasındaki ana sebep faizdir. Bunu öğreneceksiniz. Bunu bütün gelişmeler teyit ediyor zaten. Hala bunu anlamak istemeyenler, batıdaki kafalarla çözmeye çalışanlar tabii ki bizi anlamazlar." diye konuştu.

"Merkez Bankası ne diyor? Kaç kere revize ettiniz, söyledikleriniz hiçbiri tutmuyor ya, tutmaz. Merkez Bankalarının bağımsızlığı var müdahale etmeyiniz. Müdahale etmediğimiz için bu hale geliyor." diyen Erdoğan, 2018'de mali disiplinin elden bırakılmayacağını ancak ekonomiyi de çok fazla sıkmadan, nefes aldıracak bir orta yolu bulmak zorunda olduklarını iletti.

Bu konuda ilgili bankaların şimdiden sıkı bir çalışma yapması gerektiğine değinen Erdoğan, "Türkiye'ye diz çöktürmek için sabırsızlıkla bekleyenlere ben bir kez daha sesleniyorum. Başaramayacaksınız. Milletimizi bölemeyeceksiniz. Bayrağımızı indiremeyeceksiniz. Vatanımızı parçalayamayacaksınız. 2023 hedeflerimize ulaşmamızı engelleyemeyeceksiniz." dedi.

"Türkiye ciddi bir operasyonla karşı karşıya"

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye'nin ekonomide ciddi bir operasyonla karşı karşıya olduğunu belirterek, "Belli ki bir yerlerden Türkiye'nin dikkatinin dağıtılması için düğmeye basılmış. Üstesinden gelemeyeceğimiz bir yükle de hamdolsun karşı karşıya değiliz. Dövizdeki şişkinlik kısa sürede ortadan kalkacak, kur tekrardan kendi seyrine dönecek." dedi.

Erdoğan, MB'yi eleştirdi: Müdahale etmedik diye bu haldeErdoğan, MB'yi eleştirdi: Müdahale etmedik diye bu halde