Ertem: KGF geri dönüşlerinde sorun yok

Cumhurbaşkanlığı Ekonomi Başdanışmanı Ertem, "KGF geri dönüşleri başladı bir sorun yok, bankacılıkta %3.5-4 civarındaki NPL KGF ile daha da aşağıya indiğini göreceğiz" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Cumhurbaşkanlığı Ekonomi Başdanışmanı Cemil Ertem, Kredi Garanti Fonu (KGF) kefaletiyle sağlanan kredilerde geri dönüşlerin başladığını ve hiç sorun yaşanmadığını söyledi.

NTV'nin canlı yayınında konuşan Ertem, KGF kefaletiyle sağlanan kredilerde geri dönüşlerin başlamasıyla bu konuda yavaş yavaş fikir sahibi olduklarını belirterek, "KGF geri dönüşleri başladı. Burada hiç bir sorun yok. NPL oranları yüzde 3.5-4 civarındaydı. NPL oranlarının daha da aşağı indiğini göreceğiz. KGF'nin desteğiyle yüzde 2.5'lere, yüzde 2-2.5'e düştüğünü göreceğimizi düşünüyorum" dedi.

"Devlette yeni bir KGF hazırlığı yok" diyen Ertem, bu yönde bazı sektörlerden taleplerin geldiğini ancak büyüme dinamiklerini yerine oturmasına önemli katkıda bulunun KGF için bu yönde bir hazırlık olmadığını belirtti.

TCMB'nin sıkı bir para politikası uyguladığına da dikkat çeken Ertem, TL'de görülen değer kazancının önümüzdeki dönemde de devam edip etmeyeceğine ilişkin bir soruya ise, "Gelişmekte olan para birimleri dolar karşında değerleniyor. Türkiye'nin reel faizi ise 10 yıllık ABD tahvillerine neredeyse eşit. TL buna bağlı olarak gelişmekte olan para birimlerine göre de değer kazanıyor" yanıtını verdi.

Ertem, bu süreçte Türkiye'ye yönelik sıcak para girişinin de arttığını dile getirdi.

"Gümrük Birliği'nde acelemiz yok"

Ertem, ABD ile Avrupa arasındaki Transatlantik Anlaşması'nın Türkiye ile Avrupa ticaretini zora sokma potansiyeli taşıdığını ancak bu anlaşmanın rafa kalkmasıyla birlikte Türkiye'nin Gümrük Birliği Güncelleme sürecinde acelesi olmadığını vurguladı.

 "Artık biliyoruz ki Transatlantik rafa kalktı" diyen Ertem, "Dolayısıyla Gümrük Birliği'nde acele etmemize gerek yok; sabırla bekleyeceğiz" dedi.

Almanya ile Türkiye arasında son dönemde yaşanan gerginliği bazı kesimlerin Almanya'daki seçim döneminin getirdiği bir süreç olarak yorumladığını ancak kendisinin bu yorumlara tam olarak katılmadığını belirterek, "Almanya Türkiye ile olan gerginliği seçim gerginliği olarak anlatılıyor, bence bu çok daha uzun vadeli bir strateji, bunun seçimlerden sonra da süreceğini düşünüyorum" şeklinde açıklamada bulundu.

Genç işsizliği şuanda yüksek bir seviyede olduğuna da dikkat çeken ertem "Genç işsizlik yüksek, bunu düşürme konusunda önemli çalışmalar var, bu hemen bayram sonrası gündeme gelecek" dedi.