Euro Bölgesi için beklentiler iyimser

ING Group Euro Bölgesi Kıdemli Ekonomisti Bert Colijn, Euro Bölgesi'nin yılın sonunda yüzde 2'lik büyüme performansı sağlayabileceğini bildirdi. Berenberg Ekonomisti Florian Hense de bölgedeki iyileşmenin daha güçlü hale geldiğini söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ING Group Euro Bölgesi Kıdemli Ekonomisti Bert Colijn, Euro Bölgesi'nin ikinci çeyrek öncü büyüme verilerine ilişkin yaptığı değerlendirmede, Euro Bölgesi ekonomisinin "tam güçte çalışıyor" gibi göründüğünü ifade etti.

İç talebin ve ihracatın bütünüyle gelişme gösterdiğini belirten Colijn, Euro Bölgesi'nin bu yılın sonunda yüzde 2'lik büyüme performansı sağlayabileceğini bildirdi.

Colijn, çeyreklik bazda yüzde 0,6'lık büyümenin Euro Bölgesi'nin ilk çeyrekteki güçlü büyümesini doğruladığını ifade ederek, bölgenin büyümesine ilişkin bileşenlerde henüz bozulma görülmediğini, bazı ülkelerin ekonomisinin tam güçle çalıştığını söyledi.

"Euro Bölgesi'nde iç talep önemli gelişme gösterdi"

Bert Colijn, bölgede iç talebin önemli gelişme gösterdiğini vurgulayarak, ticari partnerler arasındaki belirsizlik ve değer kazanan euroya karşın ihracatın da büyümeye devam ettiğini kaydetti. Colijn, düşük performansa sahip ülkelerin beklentileri aştığını, İtalya'nın yıllık bazda yüzde 1,5 büyüme kaydederek sürpriz yaptığını bildirdi.

Hollanda'nın çeyreklik bazda yüzde 1,5 büyüdüğünü, İspanya'nın da büyüme hızını ikinci çeyrekte yüzde 0,8'den yüzde 0,9'a yükselttiğini aktaran Colijn, konut krizine maruz kalan bütün ülkelerin güçlü büyüme gösterdiğini vurguladı.

Almanya'daki güçlü büyümeye de dikkati çeken Colijn, ancak enflasyonun henüz kriz öncesi dönemlere göre iyileşme göstermediğini kaydetti. Colijn, Avrupa Merkez Bankası'nın da (ECB) parasal genişlemeyi sonlandırma konusunda ihtiyatlı davranmaya devam edeceğini belirtti.

"Güçlü büyüme bütün Euro Bölgesi'ne yayılıyor"

Berenberg Ekonomisti Florian Hense de güçlü büyümenin bütün Euro Bölgesi'ne yayıldığını ifade ederek, bölgedeki iyileşmenin daha güçlü hale geldiğini söyledi.

Euro Bölgesi'nin "tam ekonomik iyileşme ve politik istikrar" için biraz zamana ihtiyacı olduğunu dile getiren Hense, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un ülkeyi başarıya ulaştırması ve Avrupa'da birtakım değişiklikleri sağlamaya katkıda bulunması durumunda hem Euro Bölgesi'nin hem de Fransa'nın yıllar sürecek bir güçlü büyüme dönemi yaşayabileceğini vurguladı.

Hense, yılın geri kalanında Euro Bölgesi'nin güçlü büyümesine devam edebileceğini söyledi. ECB'nin Euro Bölgesi'nin güçlü büyümesini iyi karşılayacağını ifade eden Hense, bankanın bu noktada sadece çekirdek enflasyonla ilgileneceğini belirtti.

Güçlü Euronun ECB'nin enflasyon tahminlerini düşürmesine sebep olabileceğini vurgulayan Hense, 2019 ve ötesindeki enflasyon tahminlerinin etkilenmesi durumunda bankanın parasal genişlemeyi azaltmasının daha yavaş bir şekilde gerçekleşebileceğini kaydetti.

Hense, bankanın, Eylül 2019'dan önce politikasında herhangi bir değişikliğe gitmeyeceği öngörüsünde de bulundu.

Euro Bölgesi ikinci çeyrekte yüzde 0,6 büyüdü

Avrupa İstatistik Ofisi'nin (Eurostat) ikinci ön tahmin verilerine göre, 19 üyeli Euro Bölgesi’nde mevsimsellikten arındırılmış GSYH, bu yılın ikinci çeyreğinde birinci çeyreğe kıyasla yüzde 0,6 yükseldi. Bir önceki yılın aynı çeyreğine kıyasla Euro Bölgesi’nde GSYH artışı ise yüzde 2,2 olarak ölçüldü.

28 üyeli Avrupa Birliği'nde (AB) mevsimsellikten arındırılmış GSYH, ikinci çeyrekte ilk çeyreğe göre yüzde 0,6 artarken, 2016’nın ikinci çeyreğine kıyasla da yüzde 2,3 yükseldi.

Her iki bölgede de yıllık bazdaki büyüme, ilk tahmin verisine göre 0,1 puan yukarı yönlü revize edildi.