Euro Bölgesi için para havuzu önerisi

AB Komisyonu, Euro Bölgesi'ne katılmak isteyen AB ülkelerinin çabalarını desteklemek üzere para havuzu kurulması önerisinde bulundu.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

AB Komisyonu, 15 Aralık'ta yapılacak AB liderler zirvesi için hazırladığı öneri paketinde, tüm AB'nin ortak para çevresinde birleşmesini amaçlayan teklifler ortaya koydu.

Bu kapsamda komisyon, Euro Bölgesi ülkelerinin ekonomik krizler ile başa çıkmalarına yardım etmek, yatırımların desteklenmesi ve parasal birliği katılacak ülkelerin yapısal reformları için mali teşvik vermek üzere bir Euro Bölgesi para havuzu oluşturulmasını önerdi.

AB Komisyonu Başkan Yardımcısı Valdis Dombrovskis, "Sunulan tedbirler üye ülkelerin ekonomilerini daha dirençli ve istikrarlı yapmalarını destekleyecek ve kriz yönetim kapasitemizi güçlendirecek. Zenginleşmek için Euro Bölgesi'nin açık ve kapsayıcı olması gerekli. Parasal birliğe katılmak isteyen AB ülkelerinin çabalarını tüm kaynaklarımız ile desteklemeliyiz" diye konuştu.

Komisyon tarafından hazırlana öneri paketinde, ESM'nin Avrupa Parlamentosu tarafından denetlenecek bir AB kurumuna dönüştürülmesi, bir Avrupa Ekonomi ve Maliye Bakanı pozisyonu oluşturulması da var.