Euro Bölgesi'nde ekonomik faaliyet güçlendi

Euro Bölgesi'nde kasım ayı nihai bileşik PMI, 57,5 puana yükselerek ekonomideki yükseliş ivmesinin devam ettiğine işaret etti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Ekonomi araştırma kuruluşu IHS Markit Economics'in nihai verilerine göre, Euro Bölgesi bileşik PMI ekimde 56 puan iken kasımda 57,5 puana yükseldi. Yaklaşık son 6 buçuk yılın en yüksek seviyesini gören endeks, daha önce açıklanan öncü veriyi de teyit etti.

Euro Bölgesi’nde kasım ayı nihai hizmet sektörü PMI ise 55 puandan 56,2 puana yükseldi.

Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) da yakından takip ettiği veriler, bölge ekonomisinin Almanya, Fransa, İtalya ve İspanya gibi ülkelerin öncülüğünde yeni yıla güçlü girdiğine işaret etti.

IHS Markit Economics Başekonomisti Chris Williamson, konuya ilişkin değerlendirmesinde, PMI anketlerinin, Fransa ve Almanya'nın daha güçlü bir şekilde büyümesinin yanı sıra İtalya'daki büyüme hızının belirgin bir şekilde yükselmesinin de etkisiyle daha hızlı büyümeye işaret ettiğini dile getirdi.

50 puanın üzeri ekonomik genişleme olarak görülüyor

Şirketlerle gerçekleştirilen ankete dayanan PMI verisi, Euro Bölgesi ekonomisinin durumuna ve büyümesine ilişkin önemli bir gösterge olarak kabul ediliyor. Endekste 50 puanın üzeri ekonomik genişleme olarak görülüyor.

Avrupa'da perakende satışlar azaldıAvrupa'da perakende satışlar azaldı