Euroda rönesans devri!

ECB’nin para musluğunu kısma sinyalleri ve siyasi risklerin Avrupa’dan ABD’ye kayması euronun cazibesini artırdı. Dolar yılbaşından bu yana yüzde 12 değer kaybederken, euro/dolar paritesinde beklenti 1.22’ye çıktı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Evrim KÜÇÜK

Dolar boğaları büyük bir hayal kırıklığı yaşıyor. ABD seçimleri sonrasında dolarda başlayan ralli kısa ömürlü oldu. Dolar yılın ilk aylarında euro karşısında 1.03 seviyesine kadar güçlendi. Sonrasında ise ABD Merkez Bankası’nın (Fed) enflasyondaki artışı ve istihdam piyasasındaki iyileşmeyi tatmin edici bulmayarak faiz artırmakta acele etmeyeceği mesajı vermesi, ABD Başkanı Donald Trump’ın ekonomik taahhütlerini yerine getirmede zorlanması ve ABD’de yaşanan siyasi skandallar doların yönünü değiştirdi.

Tüm bunlara Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) parasal sıkılaştırmaya yakın olduğu sinyalleri eklenince rüzgar eurodan yana esmeye başladı. Dolar endeksi sadece temmuzda yüzde 4 düştü. Euro/dolar paritesi 1.19’u aştı.

Doların bu yılki kaybı yüzde 12’yi geçti. Analistler, dolardaki gerilemenin kısa süreli bir trend olmadığını ve orta vadede zayıf seyir algısını desteklediğini belirtiyorlar.

Merkez bankalarının nasıl bir hamle yapacağına dair şüpheler İngiliz Sterlini ve İsviçre Frangı gibi diğer majör paralara da yön veriyor. Yılın geri kalanında paraların nasıl bir seyir izleyeceğine dair yapılan tahminler şöyle:

Euro hala ucuz, parite 1.22'ye çıkar

Euro, başlıca para birimleri arasında bu yıl dolara karşı en iyi performans gösteren para oldu. Euro Bölgesi’nde büyüme güçleniyor. İkinci çeyrekte GSYH yıllık bazda yüzde 2.1 büyüdü. ECB politika yapıcıları, ekonominin QE politikasında bir azalmaya izin verecek kadar güçlü olduğunu düşünüyor. Ayrıca, Euro bölgesinde yapılan kilit seçimlerin ardından popülizm dalgasının dinmesiyle siyasi risklerin azalması euronun değer kazanmasına yardımcı oluyor.

Avrupalı sanayi şirketlerinin hisselerinin güçlü performansı da paranın cazibesini artırıyor. Bu arada eurodaki değerlemelere bakıldığında ticari ağırlıklı Euro endeksinin hala düşük olduğu ve satın alma gücü paritesi açısından euronun dolar karşısında ucuz olduğu dikkat çekiliyor.

Analistler euro tahminlerini yukarı doğru revize etmeye başladı. İskandinav bankacılık grubu Danske 1 ve 3 aylık ortalama işlem beklentisini 1.13 seviyesinden 1.17’ye çıkardı. 6 aylık beklentisini ise 1.15’ten 1.18’e revize ederken, 12 aylık beklentisini 1.8’den 1.22’ye yükseltti. JP Morgan dördüncü çeyrek ortalama beklentisini 1.16 düzeyine yükseltti. Deutsche Bank da Euro için daha pozitif olduğunu ve yıl sonunda 1.20 beklediğini bildirdi.

Sterlin'in 1.35 dolara çıkmasının önünde engel yok

İngiliz sterlini dolardaki geri çekilmeden destek buldu, ancak İngiltere ekonomisi çok iyi bir performans göstermiyor. Bu da parasal sıkılaştırma beklentilerini törpülüyor. Nitekim BoE geçtiğimiz haftaki toplantısında faiz oranlarına dokunmadı. Temmuzu 1.32 dolar ile son ayların en yüksek seviyesinden kapayan sterlin, BoE’nin kararı sonrasında dolar karşısında 1.3113 düzeyine kadar indi. Brexit sürecine dair devam eden belirsizliklere rağmen sterlinin, doların aşağı yönlü baskı altında kalmasından destek bularak 1.35’e kadar tırmanabileceği tahmin ediliyor.

Yine de Merkez Bankası’nın ekonominin Brexit nedeniyle baskı altında olduğuna işaret etmesiyle faiz artışı beklentilerinin ertelenmesi sebebiyle sterlinin orta vadede diğer önemli paralara göre daha zayıf bir görünüm sergileyebileceği belirtiliyor. Analistler yılın son çeyreğinde sterlinin ortalama 1.28 dolar seviyesinden işlem görmesini bekliyor. Bu arada sterlinin Euro karşısında yüzde 5 değer kaybedeceği tahminleri yapılıyor.

Güvenli liman İsviçre Frangı'nda parti sona erebilir

Piyasaların dikkati dolar üzerinde artan baskılara çevrilirken, İsviçre Frangı’nın diğer para birimlerinin aksine dolar karşısında güç kaybettiği görülüyor. Birkaç ay boyunca ‘Swissie’ olarak da bilinen USD/ CHF paritesinde yaşanan düşüş tersine dönmeye başladı. İsviçre Merkez Bankası’nın frangın aşırı değerli olduğuna vurgu yapmasıyla frank temmuz sonunda sert gerileme gösterdi. Bunun parite için dönüm noktası olabileceği yorumları yapılıyor.

Analistler, geçtiğimiz hafta dolar karşısında 0.9683 seviyesinden işlem gören frangın bu ay 0.9900 düzeyine inebileceğini öngörüyor. Gelecek üç ay içinde ise USD/CHF ikilisinde 1.0000 seviyesinin üzerine çıkılması bekleniyor. XTB UK analisti David Cheetham, 1.0050 tahmininde bulunurken, Admiral Markets’dan Anil Panchal 1.0100 ile dolar tarafında yükseliş bekleyenlerden.