Euro’da yıllar sonra bir ilk

Euro Bölgesi’nde son dönemdeki Yunanistan endişelerine rağmen, uzun zaman sonra ilk kez deflasyon korkusunun ortadan kalktığı belirtildi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Reuters’ta yer alan bir analizde, Euro Bölgesi’nde yıllar sonra ilk kez Yunanistan’daki sıkıntılara rağmen, deflasyon korkusunun ortadan kalktığı ifade edildi. Önemli ekonomik raporların incelendiği analizde, bu korkunun ortadan kalkmasında Avrupa Merkez Bankası’nın 1 trilyon doları aşan parasal genişleme paketinin etki ettiği belirtildi. Buna ek olarak bölgenin önde gelen ekonomilerinde gelen iyi haberlerin de korkunun yok olmasından etkili olduğuna işaret edildi. 

Almanya etkisi

Analize göre, Almanya en önemli etkenlerden. Avrupa ekonomisinin ana motoru olan Almanya’da, Ocak ayında perakende satışları en iyi tahmini üçe katladı. Yine Almanya’dan gelen dördüncü çeyrek büyümesi ve hizmetler PMI’yı da en iyi tahminlerin üzerine çıktı. 

İspanya ve İtalya da katkı sağladı

 Avrupa’nın önemli ülkelerinden İspanya’dan da iyi haberler geldi. Ülkede imalat ve hizmet PMI’ları Ocak ayında beklentilerin üzerine çıkarken, İtalya da rakamlar beklentilerin çok altına düşmedi. Avrupa’nın en büyük ikinci ekonomisi Fransa’da, sanayi üretimi beklentilerin üzerine çıkarken, hizmetler PMI’yı anketleri geride bıraktı.