Faiz artışı fiyatlanıyor

Küresel piyasalar genel olarak kayıplar yaşarken, Hazine ve Maliye Bakanı Albayrak’ın yapmış olduğu açıklamaların pozitif algılanması ve Merkez Bankası'ndan faiz artışı beklentilerinin güçlenmesi sonrasında yurtiçi piyasalarda olumlu seyir izleniyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

DÜNYA ONLİNE

ABD Başkanı Trump’tan gelen açıklamalar sonrasında ticaret savaşı endişeleri tekrar alevlenirken, yurtdışı piyasalarda buna bağlı olarak negatif eğilim yaşanıyor.

Yurtiçi piyasalar ise Hollanda'nın ardından Almanya ile de ilişkilerin normalleşme sinyalleri göstermesinin önümüzdeki dönemde AB ilişkilerinin düzeleceği beklentileri, bunun yanı sıra Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak'ın G20 toplantısında ve bugün verdiği piyasa dostu mesajları ile pozitif yönde ayrıştı.

Bunların yanı sıra yarın yapılacak Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) faiz kararı öncesi faiz artışı beklentilerinin kuvvetlenmesi piyasalarda alımların güçlenmesini sağladı. 

Haftaya tepki alımlarını devam ettirerek başlayan Borsa İstanbul'da BİST 100 endeksi yüzde 0,78 artışla 730 puan yükselerek 94.812 puandan açıldı. Sürekli müzayede işlemlerinin başlamasıyla yüzde 3 değer kazanan bankacılık endeksi öncülüğünde yükselişini sürdüren BİST 100, ilk yarıyı yüzde 1,40 artışla 95.397 seviyesinden tamamladı. Bir ara 96.000 puanın üzerini gören endeks, bu seviyeden gelen kâr satışları sonrasında 95.000 üzerinde tutunmaya çalıştı. Endeks günü yüzde 1,30 değer kazancıyla 95.305,15 puandan tamamladı.

Dolar 4.74'ün altını test etti

Borsa İstanbul'daki yükselişe TL de değer kazanarak eşlik ediyor. TL, diğer gelişmekte olan para birimlerinden olumlu ayrışarak dolar karşısında 4,74’ün altını gördü. Bir ara 4,7366'ya inen kur, borsanın kapanış saatlerinde 4.7490 seviyesindeydi.

Diğer taraftan dolar endeksi geçen hafta gördüğü 95,4 seviyesinden sonra Trump’ın doların değerli olmasından memnun olmadığını açıklaması sonrası gevşemeye devam ediyor. Dolar endeksindeki gevşemeye paralel euro/dolar paritesi de 1,1750 seviyesine kadar çıktıktan sonra 1,17 üzerinde tutunma çabasına girdi.

Faiz artışı sinyali veren grafikFaiz artışı sinyali veren grafik

Faizler geri geldi

Borsa ve dolardaki olumlu hava borçlanma araçlarına da yansıdı. Gösterge 2 yıllık tahvil faizi 22 baz puan düşüşle yüzde 20,23’e ve 10 yıllık tahvil faizi ise 30 baz puan düşüşle yüzde 17,01'e düştü. 

Gözler Merkez Bankası'nda

TCMB'nin yarın gerçekleşecek Temmuz ayı Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında, enflasyonda öngörülerinin de ötesinde bir bozulma gerçekleşmesi nedeniyle politika faizi olan bir hafta vadeli repo faizini 100-125 baz puan artırması öngörülüyor.

Ekonomistler enflasyonun yüzde 15'e ulaşması sonrası daha da yükselebileceği endişesi, ekonomi yönetiminin 'bağımsız Merkez Bankası' söylemlerinin hayata geçirilmesinin vereceği güven ve TL'deki birikimli kayıpların getirdiği enflasyonist baskı nedeniyle faiz artışı bekliyorlar.

Albayrak ekonomistlerle bir araya geldiAlbayrak ekonomistlerle bir araya geldi

Albayrak: Piyasalarla kavga etmeyeceğizAlbayrak: Piyasalarla kavga etmeyeceğiz

Dolar, 'PPK' öncesi düşüşteDolar, 'PPK' öncesi düşüşte

 

 

Bu konularda ilginizi çekebilir