"Faiz artışı için yeni bir ekonomik görünüm oluşmalı"

Fed'in üç başkan yardımcısından biri olan John Williams, faiz artırımlarına devam edilmesi için ekonomik büyüme ya da enflasyonda farklı bir görünüm oluşması gerektiğini söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

New York Fed Başkanı John Williams, ABD'de faizlerin şu anda bulunduğu seviyeleri makul bulduğunu, ekonomik büyüme veya enflasyon beklenmedik bir şekilde hızlanmadığı sürece faiz artırımına ihtiyaç görmediğini söyledi.

Williams, Reuters ile dünkü söyleşisinde ABD Merkez Bankası'nın (Fed) tahvil portföyünü küçültmeye gelecek yıl da devam edeceğini ifade etti.

Ayrıca Williams, ABD'de faizlerin öncesine kıyasla daha düşük bir "nötr" seviye oturduğunu düşündüğünü belirtti. Faizlerin azami istihdam ve büyümeyi sağlarken enflasyonu yükseltmediği seviye nötr seviye olarak adlandırılıyor.

Williams "faiz artırımına devam edilmesi için ekonomide bir tür şok mu görülmesi gerektiği" sorusuna, faiz artırımı için büyüme ve enflasyonda birden fazla öngörülemeyen oynaklık gözlenmesi gerekeceği cevabını verdi.

Fed'in üç başkan yardımcısından biri olan ve faiz politikasında etkili yöneticilerinden Williams, faiz artırımlarının tekrar başlaması için "Çok büyük bir değişiklik gerekmez diye düşünüyorum. Ancak ya ekonomik büyüme ya da enflasyonda farklı bir görünüm oluşması gerekir" dedi.

Williams'ın bu açıklamaları Fed'in neredeyse her üç ayda bir yaptığı faiz artırımlarına ara vermesini izliyor ve merkez bankasının faiz artırımlarına tekrar başlaması için eşiğin ne kadar yüksek olduğuna, yani faiz artırımlarının büyük ihtimalle yakın bir zamanda başlamayacağına işaret ediyor.

Merkez bankasındaki politika yapıcılar faiz artırımlarına ara verirken bankanın devasa bilançosunu küçültme planlarına da son rötuşları atıyorlar. Fed'in bilançosu 10 yıl önceki finansal krizin etkilerini bertaraf etmek için satın aldığı tahviller ve bankaların Fed'de tuttukları rezervler nedeniyle genişlemişti.

Williams bilanço küçültme sürecinin, bankaların Fed'de tuttukları rezerv, "belki 1 trilyon doları bulduğunda veya bunu biraz aştığında" tamamlanacağını öngördü. Bu tutar bankaların rezervlerinin şu ana kıyasla yaklaşık 600 milyar dolar azalmasını gerektiriyor.

Williams bu tutarı "gelecekte sistemde rezerv olarak tutulacak miktarın bugünden tahmini... ancak biz de öğreniyoruz ve daha incelikli bir hal alacak" şeklinde niteledi.

Bu açıklamalar Fed'in bilançosunda bulunan ve vadesi dolan tahvilleri itfa etmeyi 2020'nin önemli bir bölümünde sürdüreceğine işaret ediyor. Daha önce en az iki kıdemli Fed yetkilisi bunun 2019'da sona ereceğini belirtmişlerdi.