Faiz, BDDK verisi sonrası yükseldi

Sabah yüzde 6.20 bileşikten işlem gören gösterge faiz yüzde 6.29'a yükseldi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME


İSTANBUL - Tahvil-bono piyasasında gösterge tahvilin bileşik faizi BBDK'nın yayımladığı haftalık verilerin ardından yükselişe geçerek yüzde 6,29 oldu.

Yarın yapılacak Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısı ve faiz kararı öncesinde, bugün açıklanan BDDK haftalık bülteninde bankaların kredi büyümesinin devam ettiğinin görülmesi tahvil-bono piyasasında geçen hafta etkisini artıran satıcılı seyrin devam etmesine neden oldu.

Yarınki PPK ile ilgili olarak AA Finans PPK Beklenti Anketi'nde, ekonomistler politika faizinde herhangi bir değişiklik beklemezken, faiz koridorunun aşağı çekilmesiyle ilgili sınırlı da olsa bir beklenti vardı.
Faizlerde indirime gidilmeyeceği yönündeki beklentiler ve küresel piyasalardaki olumsuz hava nedeniyle geçtiğimiz haftaya 5,90 seviyelerinden başlayan gösterge tahvilin bileşik faizi hafta boyu yükselen kanalda seyrederek haftayı yüzde 6,22 seviyesinden kapatmıştı.

Analistler bu haftaya yatay başlayan gösterge tahvilin bileşik faizinin, BDDK haftalık bülteninde bankacılık sektörünün tüketici kredileri büyümesinin devam ettiğini işaret etmesiyle faiz indirimi beklentilerinin iyice azaldığını ve zaten iki haftadır azalan yabancı ilgisi nedeniyle de yükseliş kanalındaki hareketini devam ettirdiğini kaydediyor.

Bugün açıklanan BDDK verilerine göre 1 haftalık süreçte tüketici kredileri tutarı yüzde 0,45 artış göstererek, 202 milyar 711 milyon liradan 203 milyar 628 milyon liraya yükseldi. Tüketici kredilerinin 90,8 milyar lirası konut, 7,9 milyar lirası taşıt, 71,9 milyar lirası ihtiyaç, 32,8 milyar lirası da diğer kredilerden oluştu.

Teknik olarak gösterge tahvilin bileşik faizinin yüzde 6,25 seviyesi üzerinde kaldığı sürece yüzde 6,44 direncinin gündeme gelebileceğini tahmin eden analistler azalan yabancı ilgisinin ise Avrupa'ya yönelik endişelerin azalması durumunda tekrar güçlenebileceğini kaydediyor.

Merkez Bankası'nın geçen hafta perşembe günü açıkladığı haftalık verilere göre yabancılar 11-15 Mart haftasında net 1,6 milyar dolarlık DİBS satışı gerçekleştirdi. Yabancıların DİBS stoku bu satışa rağmen 62,3 milyar dolar seviyesinde bulunuyor.