Faiz kararına ilk tepkiler…
İSTANBUL - Merkez Bankası, beklendiği gibi politika faizinde indirime gitti. Ancak sürpriz sayılabilecek karar faiz koridorunun alt bandında değişikliğe gidilmemesi oldu.
Ekonomistlerin PPK kararları ile ilgili değerlendirmeleri şöyle:
THK Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ünsal Ban:
MB büyümeyi değil, büyümemeyi tercih etti
Türk Hava Kurumu (THK) Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ünsal Ban, Merkez Bankası'nın, Para Politikası Kurulu'nda (PPK) aldığı kararlarla büyümeyi değil, büyümemeyi tercih ettiğini bildirdi.
Geçen hafta politika faizinde indirim olacağına ilişkin bazı sinyallerin alındığını ve piyasanın da faiz oranlarında ciddi bir düşüş beklediğini hatırlatan Ban, bugün açıklanan kararların ise piyasanın beklentilerini karşılayamadığını söyledi.
Bunun da Türkiye'nin son çeyrekteki büyümesinde, beklenen büyüme oranlarının gerçekleşmemesine neden olabileceğini vurgulayan Ban, "Merkez Bankası büyüme sinyalini iyi alamadı. Türkiye'nin maliye politikasıyla para politikası birbirinden ayrı gitmeye başladı. Merkez Bankası büyümeye yeşil ışık yakmadı, bu kararlarıyla büyümeyi değil, büyümemeyi tercih etti" diye konuştu.
OYAK Yatırım Ekonomisti Gülay Elif Girgin:
İç talep odaklı büyümeye yönelik duruş korunuyor
MB beklentiler dahilinde politika faiz oranında 25 baz puan indirime giderken beklentilerin aksine koridorun alt bandında bir değişikliğe gitmedi. Genel olarak Merkez Bankası’nın 2013 yılı için iç talep odaklı büyümeye yönelik duruşunu korunduğu görüyoruz. Politika faizindeki indirim büyümeyi desteklemek adına bir adım olarak değerlendirilebilir.
Fakat önümüzdeki dönemde TL'nin değeri ve bu anlamda finansal istikrar bir sonraki kredi notunu almamız için en önemli parametre olduğundan dolayı her ne kadar bu toplantıda olmadıysa da önümüzdeki dönemde bankanın alt bantta indirime gideceğini düşünüyorum. 2013 yılında bir yandan finansal istikrarı korumak çok önemli olacakken diğer yandan da büyümeye destekleyici bir politika uygulamak 2013 yılında MB'nin bir hayli yoracaktır diye düşünüyorum.
Garanti Bankası Ekonomik Araştırmalar Müdürü Ali İhsan Gelberi:
Kısa vadede politika faizindeki indirim devam eder
"Merkez Bankasından yapılan açıklamada, önümüzdeki dönem için politika faizi ile ilgili herhangi bir sinyal bulunmuyor. PPK gerekli görülmesi halinde faiz koridorunda ölçülü bir ayarlamayı gündeme alabileceğini söylüyor. Bu durumda, kısa vadede, politika faizindeki indirimin devam edeceğini düşünmüyorum."
Faiz koridorunun üst ve alt bandında da değişiklik olabileceğini belirten Gelberi, "Ancak, piyasada uzun vadeli faiz oranlarını etkileyen gecelik faizler veya Merkez Bankasından fonlama maliyetidir. Bu faiz oranının hangi yönde hareket edeceğini önümüzdeki günlerde göreceğiz. Merkez Bankası, döviz cinsi zorunlu karşılık oranlarını artırarak, faiz indiriminin genişletici etkisini azalttı" değerlendirmesini yaptı.
[PAGE]
Ekonomist Uğur Gürses:
MB'nın bandı değiştirmemesi artık burada duracağını gösteriyor
Ekonomist Uğur Gürses, MB'nın bandı değiştirmemesinin artık burada duracağını gösterdiğini belirtti. Gürses Merkez Bankası'nın daha önce piyasaya verdiği paranın ortalama faizini yüzde 5,50'ye yaklaştırdığını hatırlatarak "Şimdi politika faizini de buna eşitledi. Bandı değiştirmemesi de artık burada duracağını gösteriyor" dedi.
Gürses değerlendirmesine şöyle devam etti:
"Fonlamada piyasaya verdiği parayı miktar ayarlaması yaparak yüzde 5,50 sabit faizle ve tek başına haftalık vadede yapması olasılığı yüksek. Koridorun burada kalması olası bir kur dalgalanmasına karşı hala bir araç olarak elinin altında tutacağını düşündürüyor."
Garanti Yatırım Stratejisti Tufan Cömert:
Politika faizindeki indirim beklentilerle uyumlu
Garanti Yatırım Stratejisti Tufan Cömert, politika faizindeki indirimin beklentilerle uyumlu olduğunu kaydetti. Cömert "Bu sebeple tahvil faizleri üzerinde bir etki yaratmasını beklemiyoruz. Ancak borçlanma oranının sabit tutulması TL'ye sınırlı da olsa olumlu yansıyacaktır" değerlendirmesini yaptı.
[PAGE]
EFG İstanbul Menkul Değerler Başekonomisti Haluk Bürümcekçi:
Borçlanma faizinin düşürülmesi baz senaryo gibi görünüyor
EFG İstanbul Menkul Değerler Başekonomisti Haluk Bürümcekçi, Merkez Bankasının finansal istikrara dair risklere (TL'de değerlenme ve kredilerde hızlı genişleme) vurgu yaparak, beklendiği gibi politika faizinde ölçülü bir indirime gitme kararı aldığını hatırlattı.
Yüzde 5 olan borçlanma faizindeki indiriminin ise bir sonraki toplantıya kaldığının net bir şekilde ifade edildiğini anımsatan Bürümcekçi, "Önümüzdeki ayki toplantıya kadar belirgin bir değişiklik olmazsa borçlanma faizinin 50 baz puan düşürülmesi baz senaryo gibi görünüyor. Merkez Bankasının ileriye yönelik politika mesajının ise, 'Finansal istikrara dair riskleri dengelemek amacıyla bir yandan faiz oranlarının düşük tutulmasının diğer yandan makro ihtiyati tedbirlere devam edilmesinin yerinde olacağı' şeklinde" diye konuştu.
Bunun ilk adımı olarak yabancı para (YP) zorunlu karşılıklarda sınırlı bir artışa (0,5 puan) gidildiğini, altın için rezerv opsiyon katsayısı (ROK) oranlarında 0,1 puan artış yapıldığını hatırlatan Bürümcekçi, şunları kaydetti:
"Politika faizinde takip eden ayda indirimin devamına yönelik bir mesajın verilmemesi nedeniyle, yakın vadede başka bir indirim beklemiyoruz. Ancak sermaye hareketlerinin gücüne ve TL'deki değerlenme baskısına bağlı olarak borçlanma faizinde beklediğimiz 50 baz puandan sonrası için açık kapı bırakılabileceğini düşünüyoruz.
Piyasada ilk tepki, borçlanma faizi indiriminin gecikmesi nedeniyle TL'de güçlenme ve uzun vadeli faizlerde gevşeme olarak gözlendi. Ancak borçlanma faizinde indirim için kapının açık olması ve YP zorunlu karşılık oranı artışlarının döviz likiditesini azaltacak olması nedeniyle TL'de değer kaybı baskısının tekrar ortaya çıkabileceğini düşünüyoruz."
[PAGE]
Trusted Sources Türkiye Ekonomisti Şevin Ekinci:
Sonuçlar uzun vadede ortaya çıkacak
Trusted Sources Türkiye Ekonomisti Şevin Ekinci, "Alınan kararda Merkez Bankası'nın kurun çok değerli seviyesinden de memnun olmadığını düşünüyorum" dedi.
Merkez Bankası Para Politikası Kurulu kararlarına ilişkin değerlendirmede bulunan Ekinci, "Enflasyonun kasım ayında beklentilerden çok daha iyi gerçekleşerek yıllık enflasyonu yüzde 6,4 seviyesine düşürmesi ve yıl sonunda da enflasyonun Merkez Bankası'nın revize edilmiş enflasyon tahmini olan yüzde 7,4'ün altında kalacak olması faiz indirimi konusunda Merkez Bankası'nın elini oldukça rahatlattı" dedi.
Son açıklanan makroekonomik verilerin, Merkez Bankası para politikasında gevşeme yönünde adım atılması gerekliliğine fazlasıyla işaret ettiğini dile getiren Ekinci, şunları söyledi:
"Özellikle 3. çeyrek büyüme verisinin yüzde 1,6 olması büyüme konusunda rahatsızlık veren bir gelişme oldu. Keza ekim ayında da sanayi üretiminde görülen yüzde 5,7'lik düşüş bu rahatsızlığı iyice perçinliyor. Merkez Bankası'nın ekonomide görülen yavaşlamaya karşı faizde indirime yönelik karar alması gerekiyordu.
Merkez Bankası'nın bugün aldığı kararlar tamamen iç talebi artırmaya yönelik alınmış bir politika ancak sonuçları uzun vadede ortaya çıkacaktır. Son aldığı kararda faiz koridorunda herhangi bir değişikliğe gitmemesi ve yabancı para zorunlu karşılıklarda artırım yapması, hala çok ihtiyatlı bir politika güttüğünü gösteriyor."
Finansal istikrar ve fiyat istikrarının Merkez Bankası'nın önceliği olduğunu kaydeden Ekinci, şu değerlendirmede bulundu:
"Önümüzdeki dönemde büyüme tarafında canlanma işaretleri görülmediği taktir de faiz koridorunda da indirim yönünde hareket edeceğini düşünüyorum. Alınan kararda Merkez Bankası'nın kurun çok değerli seviyesinden de memnun olmadığını düşünüyorum. Toplantı kararından sonra TL dolara karşı bir miktar değer kaybetti ama tekrar 1,7780 seviyelerine döndü. Merkez Bankası önümüzdeki dönemde kurdaki oynaklığın aşırı artmasına yönelik de kararlar alabilir."