Faiz ve ücrette sınırlama yetkimiz yok

BDDK Başkanı Mukim Öztekin, kurum olarak fiyatlara ve miktarlara yönelik sınırlamaların arzu edilen sonuçları doğurmayacağı görüşünde olduklarını söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - BDDK Başkanı Mukim Öztekin, bankaların hizmetlerinden aldığı faiz ve ücretler konusunda BDDK'nın herhangi bir sınırlama ya da indirim yetkisinin olmadığını belirterek, kurum olarak fiyatlara ve miktarlara yönelik sınırlamaların arzu edilen sonuçları doğurmayacağı görüşünde olduklarını söyledi.

Finansal Okuryazarlık ve Erişim Zirvesi'nde konuşan Öztekin,"Ancak diğer yandan kamuoyunda tartışılan tüketicilere yönelik sorunları da görmezlikten gelmemiz söz konusu olamaz. Ancak piyasa kurallarının hakim olması arzusunu taşıyorsak, mevcut sorunlara olabildiğince piyasa denetimi ve rekabeti artırıcı uygulamalar çerçevesinde çözüm bulma arayışını taşımamız gerekiyor" dedi.

Bankaların aldıkları ücret ve komisyonların yüksek olması ve alınan kalemlere sınırlama getirilmesi son dönemde kamuoyunda sıkça tartışılırken, ekonomi yönetiminin de konuyla ilgili çalışmaları sürüyor. Son olarak, Gümrük Bakanı Hayati Yazıcı, kredi kartı çıkaran bankaların aidat ücreti olan kredi kartının yanında aidat ücreti olmayan bir kredi kartı türü daha çıkarma mecburiyetinin olduğunu söylemişti.

Yazıcı, Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun Tasarı Taslağı'ndaki diğer bazı düzenlemeleri de açıklamıştı.

 Öztekin ayrıca, finansal ürünlerin sunumunda şeffaflık ilkesi kapsamında fiyatların karşılaştırılabilir olmasının önemine de dikkat çekerek şunları söyledi:

"Bir ürün için birden fazla ücret uygulaması şeffaflığa engel olmakta, müşterinin iki bankanın benzer ürünlerini karşılaştırması da güçleştirmektedir. Bizim kurum olarak tercihimiz bu sorunların olabildiğince yine piyasa koşulları ve denetimi içinde çözüme kavuşturulmasıdır."

BDDK'nın temel fonksiyonunun bankacılık sektörünün etkin çalışmasını sağlamak olduğunu ifade eden Öztekin, mal ve hizmetlerde ve bunların fiyatlamalarında daha şeffaf olunması kapsamında sektöre yeni girişlerin önünün açılmasının da rekabeti güçlendireceğini kaydetti.