Faizde düşüş trendi devam ediyor

Politika faizinde indirim beklentisiyle gösterge faiz tarihi düşük seviyede seyri sürdürüyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Gösterge tahvilin bileşik faizi TCMB'nin politika faizinde indirime gideceği beklentileriyle aşağı hareketini sürdürerek yeni tarihi düşük seviyelerde seyrine devam ederken paritedeki yükselişe paralel dolar/TL güne düşüşle başladı.

İç piyasada bugün izlenecek bir veri bulunmazken piyasa TCMB Başkanı Erdem Başçı'nın bugün katılacağı bir toplantıda yapacağı konuşmayı takip edecek.

Kasım ayında enflasyonun beklentilerin altında artması ve yıl sonu enflasyonunun TCMB'nin tahmin alt sınırının da altında kalarak yüzde 6'nın hemen üzerinde gerçekleşecek olması TCMB'den faiz indirim beklentilerini desteklerken bu beklenti ile gösterge faiz dün tarihi düşük olan yüzde 5.72 seviyesine kadar geriledi.

Merkez Bankası işlenmemiş gıda fiyatlarının desteğiyle yıl sonu enflasyonun yılı yüzde 7.4 olan tahmininin belirgin şekilde altında kalarak, yüzde 6'nınhemen üzerinde tamamlayacağını öngörüyor.
Euro, İspanya ve Yunanistan'daki borç sorunlarının çözümüne dair çabaların sağladığı destekle ve ABD Merkez Bankası'nın (Fed) daha fazla tahvil alımı yapacağı beklentisinin doları baskılamasıyla, dolar karşısında bugün yedi haftanın en yüksek seviyesini gördü.

Piyasada Fed'in Twist operasyonunun yerini alacak yeni bir tahvil alım planı açıklayabileceği yönünde bir beklenti de yer alıyor.

Euro dolar karşısında 1.31'in hemen üzerinde seyrederken dolar/TL'de buna paralel 1.7850'nin altında güne başladı.

Bir bankanın bono masası işlemcisi enflasyonun yılı yüzde 6 civarında tamamlayabilecek olmasının ve açıklanan bir çok verinin hem bugüne kadar gerçekleşen düşük faiz ortamını hem de politika faizinde indirim beklentilerini desteklediğini belirterek, "TCMB ekonomiyi canlandırmak için faiz indirimlerine başlayabilir. 18 Aralık TCMB toplantısında faiz koridoru alt bandı ile yüzde politika faizinde 25 baz puan indirim yapılacağı piyasada fiyatlara yansıdı. Hatta indirimlerin devam edebileceği bile fiyatlanmaya başlandı. Bugün Başkan Başçı'nın konuşması da önemli olacak" dedi.

Ankara'da dün ekonomistler ve bankacılar ile gerçekleşen toplantıda TCMB Başekonomisti Hakan Kara, "Yıl sonu enflasyonu için yüzde 6'ya yakın gerçekleşecek, sınırlı miktarda üzerinde olabilir" derken, bankanın toplantı sonrası yayımladığı sunumda "Enflasyonun yıl sonunda enflasyon raporundaki tahminden belirgin şekilde aşağıda olması bekleniyor" görüşüne yer verildi.

TCMB resmi olarak enflasyon tahminini değiştirmese de söylemlerini raporun açıklandığı günden bugüne aşağı yönlü yumuşattı. TCMB önce enflasyonda tahminin altında bir yıl sonu gerçekleşmesinin mümkün olduğunu belirtmiş, daha sonra ise yüzde 6.9-7.9 aralığının alt bandına yakın hatta bunun bir miktar altında enflasyon gerçekleşmesi olabileceğini söylemişti.

Öte yandan TÜFE bazlı reel efektif döviz kuru endeksi Kasım ayında 119.21'e yükseldi. TCMB tarafından açıklanan veriye göre endeksin Ekim ayı için daha önce117.4 olarak açıklanan değeri ise 117.37 olarak revize edildi.

Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı 12 Kasım'da yaptığı açıklamada, TL'nin aşırı değerli olma noktasına geldiğini ve bundan sonrasının politika tepkisi vermelerine neden olabileceğini söyleyerek, reel efektif kur endeksinin 120-125arasında değer alması halinde kısa vadede tepki verebileceklerini söylemişti.

 Geçen hafta ve öncesinde açıklanan Ekim ayı dış ticaret verileri ve Kasımaynı kapasite kullanım oranı da ekonomik aktivitede canlanma işareti içermediğiiçin bono faizlerindeki düşüşü desteklemişti.

Dün spot kapanışta yüzde 5.78 valörlü kapanışta yüzde 5.75 olan 24 Eylül2014 itfalı gösterge tahvilin bileşik faizi bu sabah tezgahüstü piyasada ilkişlemlerde yüzde 5.75/5.72 seviyesindeydi.

Reuters Matching sisteminde dün akşam 1.7853/1.7856 seviyesinde olandolar/TL bu sabah saat 0848'de 1.7839/1.7840 seviyesindeydi. Sepet bazında TLaynı saatte 2.0613 seviyesindeydi.
 
 (Haberi yazan Nevzat Devranoğlu; Redaksiyon Aslı Kandemir)