Faizler 4 ayın en düşük seviyesini gördü

Bu sabah ilk işlemlerde yüzde 9.63 seviyesinde olan 24 Şubat 2016 itfalı gösterge tahvilin bileşik faizi, 25 Aralık'tan bu yana en düşük olan yüzde 9.51'e kadar geriledi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Global piyasalardaki olumlu havanın yanı sıra TCMB'nin geçen hafta faizleri indirmemesi ardından devam eden girişlerle 2 ve 10 yıllık gösterge faizler dört ayın en düşük seviyesine gerilerken, piyasaların Rusya'ya uygulanacak yaptırımları çok sert bulmaması ardından kurda düşüş hızlandı.

Bu sabah ilk işlemlerde yüzde 9.63 seviyesinde olan 24 Şubat 2016 itfalı gösterge tahvilin bileşik faizi, 25 Aralık'tan bu yana en düşük olan yüzde 9.51'e kadar geriledi. Gösterge faiz spot kapanışta son işlemde yüzde 9.57, valörde son işlemde yüzde 9.55 seviyesinde yer aldı.

Bir bankanın tahvil-bono işlemcisi, "Global piyasalardaki iyimserliğin aynı sıra TCMB adımlarının enflasyona olumlu yansıyacağı beklentisi de faizlere yarıyor. TCMB'nin geçen haftaki PPK toplantısında faiz indirimi yapmaması ve sıkılaştırmaya devam edeceği algısı kurda yukarı hareketi sınırlıyor. Son günlerde kur da bozulmaya yol açan tek etken Rusya-Ukrayna gerginliği. TCMB'nin kararlı tutumu kur tarafının şok geçirmesini önlüyor. Bu durum enflasyon için pozitif" dedi.

Bankacılar seçim öncesi başlayan ve seçim belirsizliğinin ortadan kalkması ardından devam eden TL ve TL cinsi varlıklarda görülen girişlerin, TCMB'nin Nisan ayı PPK toplantısında Hükümet kanadından gelen faiz indirimi yönündeki açıklamalara karşın faizleri sabit tutmasının kredibilitesini olumlu etkilemesiyle devam ettiğini belirtiyor.

Öte yandan Cuma günü spot kapanış ve valörde son işlemde yüzde 9.91 seviyesinde olan 20 Mart 2024 itfalı 10 yıllık gösterge tahvilin faizi ise 19 Aralık'tan bu yana en düşük olan yüzde 9.82'ye kadar geriledikten sonra spot kapanışta son işlemde yüzde 9.84, valörde yüzde 9.87 seviyesindeydi.

Dolar yeniden gevşedi

Cuma günü 2.1340 seviyesinde olan dolar/TL, gün içinde 2.1410'a kadar yükseldikten sonra, yeniden gevşedi. Bankalararası piyasada 2.13 liradan el değiştiren dolar serbest piyasada 2.1280 liradan kapandı. Euro ise bugün 2.9470 liradan işlem gördü.

Piyasalar çarşamba günü açıklanacak mart ayı dış ticaret verilerinin yanı sıra yılın ikinci Enflasyon Raporu'nu bekliyor. Analistler TCMB'nin yüzde 6.6 olan yılsonu enflasyon tahmininde hafif bir yukarı revizyon olabileceği görüşünde. Aynı gün Türkiye piyasaları kapandıktan sonra ise Fed faiz toplantısının sonuçları açıklanacak. Öte yandan cuma günü açıklanacak ABD tarım dışı istihdam verisi de piyasalarca yakından izleniyor.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir