Faizler 50 baz puan düştü

Faizleri 50'şer baz puan indiren Merkez Bankası, piyasalara munzam artışıyla sürpriz yaşattı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Merkez Bankası Para Politikası Kurulu, Mayıs ayı toplantısında, faizleri yarımşar puan düşürdü. Politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranı yüzde 5'ten 4.50'ye; faiz koridorunun üst bandı olan borç verme faiz oranı yüzde 7 seviyesinden yüzde 6.50'ye ve faiz koridorunun alt bandı olan gecelik borçlanma faiz oranı yüzde 4'ten yüzde 3.50'ye çekildi.

Faiz indirim oranları piyasadaki beklentilere paralel gelirken, TCMB sürprizi zorunlu karşılık oranındaki artışla yaptı.

Rezerv Opsiyon Mekanizması'nı kullanmaya devam eden Merkez Bankası, bu toplantıda yabancı para cinsi zorunlu karşılıklarını da bazı vadelerde artırdı. Böylece; 1 yıla kadar vadeli döviz tevdiat hesaplarına uygulanan zorunlu karşılıklar yüzde 12.5'ten yüzde 13'e, 1 yıla kadar vadeli diğer döviz yükümlülüklerde yüzde 12.5'ten 13'e, 3 yıla kadar vadeli diğer döviz yükümlülüklerde yüzde 10.5'ten yüzde 11'e yükseltildi.

Piyasa beklentisi çerçevesinde ROK’ta ayarlama yapan Merkez Bankası, TL zorunlu karşılıkların döviz olarak tesis edilmesi imkanı uygulamasında imkan üst limiti değişmeden dilim sayısına bir basamak ilave etti ve ilk dilim hariç diğer dilimlerde ROK'u 0.1 puan yükseltti.

Zorunlu karşılıklarda yapılan değişiklikle piyasadan yaklaşık 1 milyar dolar likidite çekilirken, yüzde 11.5 olan efektif karşılık oranı yüzde 11.9'a yükseldi.

ROK'ta yapılan değişiklik sonrasında imkan aynı oranda kullanılırsa TCMB rezervlerinde yaklaşık 0.8 milyar dolar artış bekleniyor.

Kararlar TL'yi zayıflattı

Merkez Bankası PPK kararları sonrası gösterge faiz yeni dip olan yüzde 4.83 seviyesini gördü. Dolar/TL bankalararası işlemlerde 1.83 seviyesine çıkarken, Sepet 2.09 seviyesini aştı.

Faiz indirimlerinin beklentiler çerçevesinde gelmesine karşın, zorunlu karşılık oranlarında artışa gidilmesi Borsa İstanbul'da yükselişi frenledi. Tarihi zirvesini ilk seansta 92.271 puanla yenileyen BIST 100, MB kararlarının ardından bankacılık endeksinde görülen satışla 91.500 seviyelerine doğru gevşedi.