Faktoring sektörüne yeni düzenleme

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

İSTANBUL - Faktoring Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Zafer Ataman, finansal kiralama, faktoring ve finansman şirketleri kanununun sektör için bir kaldıraç etkisi yaratacağına ve sektörün gelişim ivmesinin daha da artacağına inandıklarını söyledi.
 
Finansal kiralama, faktoring ve finansman şirketleri kanununun TBMM Genel Kurulu'nda onaylanmasına ilişkin değerlendirmede bulunan Ataman, faktoring sektörünün, Türkiye'de genç bir sektör olmasına rağmen, 2011 yılında 71 milyar lira ciroya ulaşarak Türkiye ticaretinin yaklaşık yüzde 6'sına aracılık ettiğini belirterek, "Dünyada 70 ülke içinde 14., Avrupa'da ise 9. sırada yer aldı" dedi.
 
İhracat faktoringi hizmeti verilen 70 ülke içinde Türkiye'nin yüzde 18'lik payla muhabirli ihracat sıralamasında Çin'den sonra ikinci sırada yer aldığını kaydeden Ataman, şunları kaydetti:
"2012 yılının 3. çeyreğine baktığımızda ise geçen yılın aynı dönemine göre aktif büyüklükte yüzde 7, ciroda ise yüzde 2 büyüyerek 54 milyar lira ciroya ulaştı ve reel sektöre 15 milyar liraya yakın kaynak yarattığını söyleyebilirim. Ayrıca dünyadaki iki büyük faktoring organizasyonunun (Factors Chain International ve International Factors Group) yönetim kurulunda Türk faktoring sektöründen seçilen yöneticiler ile dünya faktoring sektörüne yön veriyoruz. Bunlar sektörümüzün kendine özel bir kanunu yokken kazandığı başarılar."
 
Ataman, "Finansal kiralama, faktoring ve finansman şirketleri kanununun sektör için bir kaldıraç etkisi yaratacağına ve sektörün gelişim ivmesinin daha da artacağına inanıyoruz. Faktoring Derneği olarak, Türk ekonomisinin bel kemiğini oluşturan KOBİ'lerin desteklenmesinde finansman çözüm merkezi olarak tanımladığımız faktoringin özel bir kanuna sahip olması için yürüttüğümüz çalışmalarda bize destek olan tüm sosyal paydaşlarımıza teşekkür ediyorum" ifadelerini kullandı.