Fed, Bej Kitap'ın formatını değiştiriyor

ABD'de, 12 Fed bölgesinden gelen anektodsal verilerle hazırlanan Bej Kitap raporunda format değişikliğine gidiliyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Amerikan Merkez Bankası (Fed) 18 ocak'tan başlayarak Bej Kitap'ın yeni formatında hazırlanacağını belirtti.

Fed dün yaptığı açıklamada, bu yeni formatta 12 bölgesel Fed'den gelecek bilgiler 3 ana başlığı kapsayacak. Bu 3 ana başlık genel ekonomik aktivite, istimdam ve ücretler, fiyatlar olacak.

Fed'in verdiği bilgiye göre her bölge göndereceği raporlarda diğer başlıklara da yer vermeye devam edecek. Ulusal özet ise her bölgenin ön plana çıkan değerlendirmelerini içerecek.

Bej Kitap: Büyüme devam etti ancak belirsizlik sürüyor

Öte yandan dün yayımlanan Fed Bej Kitap raporu, ABD'nin büyük bölümünde büyümenin devam ettiğine işaret etti.

Fed'in 12 bölgesel Fed'den gelen bilgilerle hazırladığı Bej Kitap raporuna göre, 12 bölgeden 7'si Ekim ayı başlarından, kasım ayı ortasına kadar geçen dönemde ekonominin yavaş veya ılımlı şekilde büyüdüğünü bildirdiler. 3 bölge ise hafif bir büyüme olduğunu belirttiler.

Bej Kitap'ta, "Görünümler eses olarak pozitif, 6 bölge ılımlı büyüme bekliyor" ifadelerine de yer verildi. Bununla birlikte bazı bölgeler Trump'ın seçim zaferi sonrasında belirsizliğin devam ettiğine işaret ettiler.

Rapor, motorlu araç satışlarının bölgelerin çoğunda hafif şekilde düştüğünü, ancak bazı bölgelerde perakende satışların arttığını gösterirken, konut amaçlı gayrimenkul aktivitesinin ülke genelinde iyileştiği de belirtildi.

Bej Kitap raporu 13-14 Aralık tarihlerinde yapılacak FOMC toplantısında değerlendirilecek.