Fed, faiz artırımı konusunda bölündü
Fed tutanaklarında enflasyon kaygıları öne çıkarken, Fed yetkililerinin gelecek faiz artırımı konusunda bölündüğü görüldü.
Temmuz ayında toplanan Federal Açık Piyasa Komitesi'nde (FOMC) Fed yetkilileri, gelecekteki faiz artırımlarının zamanlamaları konusunda bölündü. Yaşanan bölünmede enflayonun neden bu kadar zayıf olduğunu anlamakta zorlanmaları etkili oldu. Ancak Fed yetkilileri, Banka'nın bilanço varlıklarının yıllarca sürecek azaltımını yakın zamanda başlatmak konusunda anlaştılar.
FOMC'nin 25-26 Temmuz'daki toplantısının bugün yayınlanan tutanaklarına göre, düşük enflasyon bazı yetkililerin faiz artırımlarının şuan an için askıya alınmasına önermelerine yol açarken, bu yetkililer, "Fed, cari şartlar altında sabırlı olmayı göze alabilir" argümanını otaya koydular.
Diğer üyeler ise güçlü istihdam piyasası ve yüksek hisse senedi fiyatlarının enflasyonun Fed'in yüzde 2 hedefinin üzerine çıkmasına neden olacak ve kontrolü zor alacak bir atak yaratabileceğini savundular. Bu grup, faizleri artırmak için çok uzun süre beklemenin Fed'in enflasyon hedeflerini aşması ile sonuçlanabileceği ve bunun tersine dönmesinin maliyetli olabileceğini de ifade ettiler.
Tutanaklar ayrıca, Fed yetkililerinin 4,5 trilyon dolar büyüklüğündeki varlık portföyünü yavaş şekilde azaltma planlarının piyasalara zarar vermeden düzgün şekilde uygulanabileceğine güvendiklerine de işaret etti. Bazı yetkililer portföy azaltımının Temmuz'da başlayacağını açıklamaya hazır olduklarını ifade ederlerken, katılımcıların çoğu karanın gelecek toplantıya bırakılmasını tercih ettiler. Yetkiiler, bilanço azaltım sürecinin "göreceli olarak yakın" zalanda başlaması konusunda anlaştılar.
Gelecek FOMC toplantısı 19-20 Eylül tarihlerinde yapılacak.
KapitalFx Araştırma Müdür Yardımcısı Enver Erkan
Enflasyon endişesi dikkat çekiyor
Tutanakları değerlendiren KapitalFx Araştırma Müdür Yardımcısı Enver Erkan, birçok Fed üyesinin düşük enflasyondan dolayı tedirgin olduğunu belirtek, şöyle konuştu: "Sıkılaştırmanın da aceleye getirilmemesi gerektiğini savunuyorlar. Çoğunluk zaten enflasyondaki yükselişin ve %2 hedefinin önümüzdeki yıllarda gerçekleşeceğini düşünüyorlar ki, bu konuda zaten Fed’in resmi projeksiyonu 2017 için %1,6, 2018 ve 2019 için %2. Özellikle enflasyon düşüşünün Haziran ayında da sürmesi; Phillips eğrisine inanan ve enflasyonda düzelme bekleyen güruhun endişesini artırıyor ki; Temmuz ayında da biz enflasyondaki bu zayıf eğilimin sürdüğünü gördük. Bu gerçi; global bir endişe, şu an ABD de, Avrupa da, Asya da düşük enflasyondan ve dezenflasyonist baskıdan muzdarip durumdalar ve talep eksikliğinin ve harcanabilir gelirlerin düzenli artmıyor olmasının bunda önemli bir payı var.
Bu noktada; bilanço küçültme konusunda mevcut beklentiyi bile düşüren bir noktada durduklarını da söylemek gerekir. Çünkü bilanço küçültme konusunda Eylül diye bir zaman dilimi belirtmek yerine “önümüzdeki bir toplantıda” ifadesi kullanılmış. 20 Eylül’den sonraki toplantılar 1 Kasım ve 13 Aralık’ta. Halen Eylül ihtimali kuvvetli görünüyor.
Aralık ayında faiz artışını ise iki türlü faktör destekleyebilir; ya veriler çok iyi gelmeye devam edecek. En başta enflasyon ve ücretler; zaten bu ikisi diğerler göstergeleri de etkileyecektir. Ya da başta tahvil ve hisse senedi olmak üzere varlık sınıflarındaki fiyatlamaların oldukça şişmesi; mesele sadece Trump da değil üstelik. Ancak şu alttaki manzara da pek hoş değil. Fed’in faiz artırımları ve 10 yıllıkların hareketini izliyorsunuz; görüyorsunuz ki her türlü tahvil hareketini ve dolayısıyla USD hareketini önceden yapıyor ve faiz artırımı sonrası ise “buy rumours, sell fact” yaklaşımından etkileniyor. 20 Eylül’e kadar gelecek veri seti Eylül’de bilanço küçültmeden sonra önümüze Aralık faiz artırımı beklentisini koyacaktır. Sonrası ise taktiksel USD longlar... Ekim’den sonra ECB de tapering diyeceğinden bu dediğimin EURUSD’daki yansıması daha bir dalgalanma şeklinde olacaktır.
Fed tutanaklarının piyasa yansıması oldukça sınırlı oldu; kararlar geldiğinde terminalde açık olan DXY ve 2 yıllık ABD faizi grafiğinde aşağı yönlü eğilimler söz konusuydu. Bizdeki fiyatlama 3,52 civarında, 3,56 üzerine gitmesini hiç öngörmüyorum; EUR’da 1,1780 korunamazsa satış gelebilir yeniden dikkatli olmak lazım. Altında ise 1285 USD görülecektir."