Fed, hayal kırıklığı yaşatır mı?

Piyasalar, ABD Merkez Bankası Başkanı Bernanke'nin bu akşam yapacağı açıklamalara odaklandı. Fed'in ekonomiyi canlandırmaya yönelik adım atabileceği ihtimaliyle piyasalar olumlu beklenti içerisinde.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Küresel piyasada gözler ABD Merkez Bankası Fed'in bu akşam açıklayacağı kararlara çevrilmiş durumda. Fed'in ekonomiyi canlandırmaya yönelik adım atabileceği ihtimaliyle piyasalar iyimser bir beklenti içerisinde. Toplantıda alınacak olası kararlar arasında; Overnight vadenin uzatılabileceği; sıfır faizin 2015-2016'a kadar uzatılabileceği; eylül ayına kadar 100-150 milyar dolarlık mini Twist yapılabileceği var.

İlk parasal genişlemeyi 25 Kasım 2008'de, ikinci parasal genişlemeyi ise 18 Mart 2009'da gerçekleştiren Fed'in yeni bir parasal genişleme paketi (QE3) açıklayıp açıklamayacağı merak ediliyor.

21 Eylül 2011 tarihinde 6 ile 30 yıl vadeli 400 milyar dolar tutarında uzun vadeli tahvil alan ve 3 aydan düşük kısa vadeli tahvilleri satan Fed'in bu Twist Operasyonu, Haziran sonu itibariyle sona eriyor. Bazı ekonomistlere göre Fed bugün Twist Operasyonu'nu 400 milyar doların üzerine çıkararak genişletecek.

Dün başlayan Fed toplantısı bu akşam sonuçlanıyor. Faiz kararı TSİ 19:30'da açıklanacak, ama piyasalar için asıl önemli kısımlar TSİ 21:15'den sonra Fed Başkanı Bernanke tarafından açıklanacak.

İMKB 60 bini denedi

Kredi derecelendirme kuruluşu Moody's'in Türkiye'nin kredi notunu bir kademe artırarak Ba2'den Ba1'e yükseltmesi yurtiçi piyasaya moral verdi. İMKB günün ilk seansında yüzde 1'i aşan primle 60.031 seviyesini test etti. Hızlı yükselişlerin ardından soluklanan borsada ilk seans 661 puan ve yüzde 1.11 değer artışla 59.960 puandan kapandı.

Dolar 1.79 seviyesine çekildi

Euro/Dolar paritesi 1.27'nin üzerinde işlem görürken, Dolar/TL  Moody's desteğiyle sabah 1.79'un altına indi. Bankalararası piyasada en iyi alış/satış 1.7910/1.7920 TL düzeyinde yer alırken, Kapalıçarşıda dolar 1.7920 liradan el değiştiriyor. Euro ise 2.2760 liradan satılıyor.

Gösterge faiz yüzde 9'un altında

Tahvil-bono piyasasında dün spot kapanışta yüzde 9.1 valörlüde ortalama yüzde 9.09 seviyesinde olan gösterge tahvilin bileşik faizi bu sabah yüzde 8.92'ye kadar indi. 5 Mart 2014 vadeli gösterge kıymetin bileşik faizi yüzde 8.97 seviyesinde yer alıyor.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

Bu konularda ilginizi çekebilir