Fed tutanaklarının ardından dış piyasalar

Küresel piyasalar Fed tutanakları sonrasında karışık bir seyir izliyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Küresel piyasalar dün akşam açıklanan ABD Merkez Bankası (Fed) toplantı tutanaklarında ekonomik aktiviteye yönelik endişelerin daha güçlü bir şekilde dile getirilmesinin ardından karışık bir seyir izliyor. 

ABD'de dün açıklanan Fed toplantı tutanakları, üyelerin erken faiz artırımına gitmekten endişe duyduğunu ve daha fazla kanıt görmek istediklerini ortaya koyarken, Yunanistan ve kreditörler arasındaki görüşmeler ile özellikle Çin ve diğer gelişmekte olan ülkelerin büyüme hızına yönelik şüphelerin dile getirilmesi dikkati çekti. Buna karşın, üyeler, ekonomik şartların normalleşmeye başlamak için gerekli seviyeye yaklaştığını ve enflasyonun dengelenen petrol fiyatları ve döviz kuruyla birlikte kademeli olarak hedefe yaklaşacağını ifade etti. Dün New York borsasında teknik bir arıza nedeniyle yaklaşık 3 saatlik bir duraklama yaşanırken, piyasa faizleri yükseldi, endeksler ortalama yüzde 1,5 değer kaybetti.  

Avrupa tarafında Yunanistan'ın sunması beklenen yeni reform programı ve hafta sonuna kadar kreditörlerle bir anlaşmaya varıp varamayacağı takip edilirken, avro/dolar paritesi Fed tutanaklarının ardından 1,11'in üzerine yükseldi. 

Dün Almanya'da DAX endeksi yüzde 0,66, İngiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 0,91 ve Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 0,75 değer kazandı. Analistler, bugün İngiltere Merkez Bankası'nın (BoE) kararları ve Yunanistan ile ilgili gelişmelerin takip edileceğini belirtiyor. 

Bu sabah itibariyle baktığımızda Asya tarafında, Japonya dışındaki Asya Pasifik borsalarını takip eden MSCI endeksi, Çin'de yaşanan düşüşün en azından şimdilik yavaşlaması ve güvenli liman yenin dolar karşısında son günlerde gördüğü yüksek seviyelerden biraz olsun gerilemesinin ardından yönünü değiştirdi ve bugün yükseldi. Endeks, erken seans işlemlerinde yüzde 0.9 gerilerken, yönünü değiştirdi ve yüzde 0.8 yükseldi. Endeks dün son 17 ayın en düşük seviyesini görmüştü. 

Çin hisse senetlerinde güçlü toparlanma yaşanıyor

Çin hisse senedi piyasasında 12 Haziran'dan bu yana yaşanan ve yüzde 32'ye ulaşan düşüşe bugün tepki geldi.

Çin Merkez Bankası'ın ve Çin Bankacılık Düzenleme kurulunun kredili işlemlere finansman sağlayan China Securities Finance Corp'a likidite desteği için adım atmaları, kamu kuruluşlarına hisse satma yasağı getirilmesinin etkisi ile Şangay Bileşik Endeksi yüzde 6,8, CSI300 Endeksi ise yüzde 7,2 yükseldi. 

Bu haftaki kayıplarını büyük ölçüde geri alan Şangay Borsası'ndan Bileşik Endeks şu sıralarda yüzde 6,72 artışla 3742,71 puandan, CSI300 ise yüzde 7,17 artışla 3925.86 puandan işlem görüyor.