Fed'in son kararları dolara yaradı

Doların küresel bazda değer kazanması Dolar/TL'de yukarı etki yaratırken kur 1.8050 liraya geldi. Borsa ise bugün yüzde 2.44 prim yaptı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 İSTANBUL - ABD Merkez Bankası'nın (Fed) olumlu algılanan açıklamaları ve ABD’deki stres testi sonrasında bankacılık sektörünün sağlam bir yapıda olduğunun kabul edilmesi piyasaların yukarı yönlü hareketine destek verdi. 

Dış piyasalarda olumlu hava solunurken, içerde Ulusal-100 Endeks, artan risk iştahıyla 61.000 bölgesini test etti. Borsada gün yüzde 2.44 primle 60.835 puandan tamamlanırken, 2.37 milyar liralık işlem hacmi oluştu. 

İMKB 100 Endeksi, önemli direnç seviyelerinin üzerinde bulunuyor. Bir uzman: "60.300 üzerindeki kapanışlarda daha önceki tepe noktası konumunda bulunan 61.700 ve sonrasında 64.500-65.000 bölgesine doğru hareket beklentisi var. Aşağıda ise 59000 seviyesinin altında talep geliyor. Bu doğrultuda teknik görüntünün olumlu olduğunu söyleyebiliriz. Aynı zamanda bilançolara bağlı hisse bazlı hareketliliğin de devamı beklenebilir" değerlendirmesinde bulundu.

Dolar 1.80’nin üzerine çıktı

Dolar, Fed'in ABD ekonomisi hakkında açıkladığı daha olumlu değerlendirmenin ardından para politikasında ek gevşeme beklentilerinin azalmasına paralel olarak geniş bantta değer kazandı. Dolar endeksi 80.50 seviyesine yaklaşarak yaklaşık iki ayın zirvesine yakın seviyede seyrediyor. Doların küresel bazda değer kazanması dolar/TL'de yukarı etki yaratırken bir taraftan da artan risk iştahı TL'nin sepet bazında ise değer kaybetmesinin önüne geçiyor. Dolar endeksi 80.32 ile yedi haftanın zirvesine yakın seviyede seyrederken, dolar, yen karşısında da 83.22 ile 11 ayın zirvesini gördü. Serbest piyasada dolar günü 1.8050 TL'den euro da 2.3520 TL'den kapadı.

Bono daha riskli alanlara geçişle satışta

Bono piyasasında hisse senedine yönelen yatırımcıların küresel bazda sabit getirili menkul kıymetlerde genel olarak satış tarafında yer almaları iç piyasada da hissediliyor Tahvil-bono piyasasında dün spot kapanışta ortalama yüzde 9.27, valörlüde ise yüzde 9.29 seviyesinde olan 5 Mart 2014 itfalı yeni gösterge tahvilin bileşik faizi, bugün spot kapanışta yüzde 9.36 valörlüde yüzde 9.43 seviyesine yükseldi.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

Bu konularda ilginizi çekebilir