Finansal hizmetlere güven arttı

Finansal Hizmetler Güven Endeksi ocakta 8,7 puan artış kaydetti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

2017 yılı Ocak ayında Finansal Hizmetler Güven Endeksi (FHGE), bir önceki aya göre 8,7 puan artarak 166,5 seviyesinde gerçekleşti.

Merkez Bankasından yapılan açıklamaya göre, endeksi oluşturan anket sorularına ait yayılma endeksleri incelendiğinde, son üç aydaki hizmetlere olan talep FHGE’yi azalış yönünde etkilerken, son üç aydaki iş durumu ve gelecek üç aydaki hizmetlere olan talep beklentisi FHGE'yi artış yönünde etkiledi.

Açıklamada ayrıca şu bilgiler verildi:

İstihdama ilişkin değerlendirmelere göre, son üç ayda azalış bildirenler ile, gelecek üç ayda artış bekleyenler lehine olan seyrin güçlenerek devam ettiği gözlenmektedir.

Kârlılığa ilişkin değerlendirmelere göre, son üç ayda kârlılıkta artış olduğunu bildirenler lehine olan seyrin bir önceki dönem seviyelerinde devam ettiği, gelecek üç ayda artış olacağını bekleyenler lehine olan seyrin ise güçlenerek devam ettiği görülmektedir.

Rekabet gücünde iyileşme

Rekabet gücüne ilişkin değerlendirmelere göre, son üç ayda yurt içi ve yurt dışı piyasalardaki rekabet gücünde iyileşme olduğu yönündeki değerlendirmelerin bir önceki döneme kıyasla güçlenerek devam ettiği görülmektedir.

Gelecek üç ayda, yurt içi piyasalardaki rekabet gücünde iyileşme olacağı yönündeki beklentilerin güçlendiği, AB içindeki rekabet gücünde iyileşme olacağı yönündeki beklentilerin zayıfladığı, AB dışındaki rekabet gücünde iyileşme olacağı yönündeki beklentilerin ise bir önceki dönem seviyelerinde devam ettiği gözlenmektedir."