Fitch: Kredi büyümesi yüzde 20'ye ulaşır
Bu yıl kredilerde büyümenin yüzde 20'ye ulaşmasını bekleyen Fitch, bu durumun bankaların kârlarında sağladığı artışa vurgu yaptı.
Kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, Türk bankacılık sektörüyle ilgili rapor yayımladı.
Fitch Ratings, Türk bankalarında 2017'nin ilk yarısında görülen hızlı kredi büyümesi, hüktümetin kredileri canlandırma girişiminin ciddi etkisini ön plana çıkardığını bildirdi.
Türk bankacılık sektöründe kredi portföyünün 2017'nin ilk yarısında yüzde 10,5 büyüdüğüne işaret eden Fitch, bunu hükümetin uygulamaya soktuğu Kredi Garanti Fonu tarafından yönlendirildiğini vurguladı. 2017 yılında kredilerde büyümenin yüzde 20'ye ulaşmasını bekleyen Fitch, bu durumun TL likiditesinde sıkılaşma, merkez bankası fonlamasının ve döviz swaplarının maliyetinin yükselmesine rağmen bankaların kârlarında artış sağladığına dikkat çekti.
Kredi Garantı Fonu çerçevesinde verilenen kredilerin portföy bazında yüzde 7'ye kadar geri ödenmemesi oranını teminat altına aldığına işaret eden Fitch, bu seviyenin aşılması halinde garantinin düşeceğini hatırlattı. Fitch, garantinin azalması halinde bankaların kredi standartlarını ciddi şekilde gevşetmekten vazgeçebileceklerini vurguladı.
Fitch raporunda, sorunlu kredi oranının 2017'nin ilk yarısında yüzde 3,1 gibi düşük bir seviyede olduğuna dikkat çekerken, yüksek seviyedeki takip listesi ve yapılandırılmış kredilerin bankaları varlık kalitesinde kötüleşmeye karşı kırılgan yaptığını da belirtti.
Bankaların büyük ölçüde iyi sermayelendirilmiş olduklarını ifade eden Fitch, son dönemdeki kâr büyümesinin, Tier 2 sermaye ihracının ve düşük sermaye zorunluluklarının buna yardımcı olduğunu vurguladı.
Raporda, "Bankacılık sektörünün toplam kredi/mevduat rasyosu ısrarcı şekilde yüksek seyretmeye devam ediyor, bu dış toptan fonlamaya ağır bağımlılığı yansıtıyor. Bu, bankaları ciddi refinansman risklerine açık bırakıyordu. Bankaların piyasaya erişimleri ve döviz likiditeleri yeterli olmaya devam ediyor, ancak piyasalarda uzun süreli bir kapanma olması halinde döviz likiditesi baskı altına girebilir" değerlendirmesi yapıldı.