Fitch Türkiye'ye ilişkin büyüme tahminini yükseltti

Fitch Ratings Kıdemli Direktörü Rawkins, Türkiye'nin bu yıl için ekonomik büyüme tahminini biraz yükselttiğini aslında bu yıl için sonuç tahminlerinden biraz daha iyi olduğunu açıkladı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

LONDRA  - Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings'in Kıdemli Direktörü Paul Rawkins,  petrol fiyatlarındaki düşüşün cari açık baskısını azaltacağını belirterek, Türkiye için bu yıl ekonomik büyüme tahminini yüzde 2,7'de yüzde 3'e yükselttiklerini açıkladı. 

Rawkins, Türkiye ekonomisinin bu yıl sonuna ilişkin büyüme tahminlerini yüzde 2,7'den yüzde 3'e yükselttiklerini belirterek, Türkiye'nin büyüme oranının 2015'te yüzde 3,3, 2016'da ise yüzde 4'e yükselmesini beklediklerini söyledi. 

Türkiye'nin ekonomik büyümesinin güçlendiğini belirten Rawkins, "Evet, Türkiye'nin bu yıl için ekonomik büyüme tahminini biraz yükselttik. Aslında bu yıl için sonuç tahminlerimizden biraz daha iyi" dedi. 

Revizyonun gerekçelerini ilişkin olarak değerlendirmede bulunan Paul Rawkins, Türkiye'nin ekonomik büyümesinin ivme kazandığını belirterek, "Görünen o ki bu yılın son kısmındaki performans, düşük petrol fiyatlarıyla destekleniyor. (Türkiye için)  Düşük petrol fiyatları bazı şeyleri kolaylaştırıyor" diye konuştu. 

"Cari açık üzerindeki baskı hafifliyor" 

  Düşen petrol fiyatlarının Türkiye ekonomisini olumlu yönde etkilendiğini belirten Rawkins, şöyle dedi: 

"Türkiye'nin cari açığı daha önce düşündüğümüz kadar büyük olmayacak. Bu faktörlerin tamamı ekonominin pozitif tarafını olumlu etkiliyor. Petrol fiyatlarının aşağı yönlü seyretmesi cari açık üzerindeki baskının bir kısmını hafifletiyor. (Petrol fiyatlarındaki düşüşün ve cari açığın azalmasının) Bunun büyüme üzerinde etkisi var." 

Fitch Ratings, ayrıca Türkiye'de enflasyonun bu yıl sonunda yüzde 8,2, 2015'te yüzde 7 ve 2016'da yüzde 5,8'e gerilemesini öngörüyor. 

Ekim ayında Türkiye'ye ilişkin not ve görünümünü teyit eden Fitch Ratings'in  AA muhabirine konuşan Direktörü Gergely Kiss, daha önce, "Türkiye ekonomisinin bu yıl yüzde 2,7 oranında büyümesini bekliyoruz. Büyümenin bu yıl dip yapmasını, önümüzdeki yılsa hızlanmasını bekliyoruz" ifadelerini kullanmıştı. 

Bir sonraki değerlendirme nisan ayında 

Fitch Ratings'ten dün yapılan küresel ekonomiye ilişkin öngörülerin yer aldığı açıklamada, küresel ekonomik büyümenin, her bölgede aynı ivmede olmasa da 2015 yılında artış kaydetmesinin beklendiği belirtildi. Açıklamada, küresel ekonominin bu yıl sonunda yüzde 2,5 olarak tahmin edilen büyümesinin gelecek yıl yüzde 2,9'a yükselebileceği ifade edilmişti. 

Fitch, en son ekim ayındaki değerlendirmesinde Türkiye'nin uzun vadeli yabancı para cinsinden "BBB-" olan kredi notunu ve "durağan" not görünümünü teyit ederek, Türkiye'nin "yatırım yapılabilir" notunu korumuştu. 

Fitch'ten dün akşam yapılan açıklamada, Türkiye'nin ülke notuna ilişkin görünümün "dengeli" olduğunu" belirterek, teyit kararına ana neden olarak  "mali konsolidasyon geçmişinin" ve "sağlıklı bankacılık sisteminin" gösterildiğine dikkati çekilmişti. 

Fitch, ekim ayındaki not ve görünüm kararının ardından Türkiye ekonomisinin not ve görünümüne ilişkin bir sonraki değerlendirmesinin gösterge niteliği taşıyan takvime göre 2015 yılının nisan ayında yapılacağını belirtmişti. 

Bu konularda ilginizi çekebilir