Fitch ve dolar, borsayı baskıladı

Borsa İstanbul, Fitch'in görünümü bozması ve dolardaki artışın etkisiyle düşüş yaşadı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Fitch'in Türkiye'nin kredi notu görünümünü negatife çekmesi ve dolardaki global değerlenmenin yanı sıra, yurtiçinde artan güvenlik endişeleriyle baskılanan Borsa İstanbul (BIST) 100 endeksi gün boyu satıcılı bir seyir izledi. 

TCMB'nin yarınki toplantısında faiz indirimine gidip gitmeyeceği beklentisi de yatırımcıların temkinli hareket etmesini beraberinde getirdi. 

Endeks günü yüzde 0.25 düşüşle 77,953 puanda tamamladı.     

Endekste dikkat çeken hisselerden THY altı aylık dönemde 1.9 milyar lira zarar açıklaması ve yıl sonu hedeflerini aşağı revize etmesinin ardından günü yüzde 2.4 kayıpla 5.28 lirada tamamladı.     

Endeksin geneline göre daha kötü performans gösteren THY hisselerindeki ekstra baskıda ayrıca Moody’s'in şirketin kredi notunu kırıp görünümü negatife çevirmesi de etkili oldu. 

Diğer yandan Fed'in yakın zamanda faiz artışına gidebileceği yönündeki sinyallerin güçlenmesi dolarda küresel olarak değerlenmeye neden olurken, hisse senedi piyasalarını ise baskılıyor.      

Fed Başkan Yardımcısı Stanley Fischer'in Pazar günü yaptığı konuşmada ABD ekonomisinin güçlü olduğuna işaret eden değerlendirmesinin yakın zamanda olası bir faiz artışına işaret etmesinin ardından gelişmekte olan ülkeler endeksi saat 17Ç40'ta yüzde 0.6 ekside, Avrupa borsalarındaki temel eğilimi gösteren FTSEurofirst 300 endeksi ise yatay seyrediyor.