Fitch'ten konut sektörü değerlendirmesi

Fitch Ratings, küresel konut ve mortgage görünümünde iyileşme görüldüğünü belirtti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, küresel konut ve mortgage görünümünde iyileşme görüldüğünü belirtti. Fitch Ratings açıklamasında,  mortgage piyasalarında durağan ya da pozitif görünüme karşın birçok ülkede ev sahipliği oranlarında düşüşün devam ettiği kaydedildi. 

Açıklamada, "Finansal krizin ardından, ev sahipliği oranları  geniş çaplı hacizlerin oluşması nedeniyle ABD, İspanya ve İrlanda'da evlerin el değiştirmesinin beklenmesi sebebiyle ciddi zorluklarla karşı karşıya.  Yeni borçlanmalar ise özellikle Euro Bölgesi'nin çevresinde kriz  öncesi döneminden daha düşük seviyede seyrediyor. Ödenebilirlik incelemelerinin artırılmasıyla özellikle Avusturalya ve İngiltere'de kiralama tercih ediliyor" ifadeleri kaydedildi. 

Fitch Ratings, bazı ülkelerde konut satın alırken finansal olarak yeterlilik incelemelerinin artırılmasının ev sahipliği oranlarında düşüşe neden olduğunu belirterek, düşük faiz ortamının ve makro ekonomiye ilişkin olumlu beklentilerin küresel konut piyasasını önümüzdeki dönemde destekleyebileceğine işaret etti. 

Fitch, konut piyasası için olası riskleri de sıralayarak, önümüzdeki dönemde olası faiz artışlarının ve Euro Bölgesi'ndeki deflasyonist baskıların bazı konut piyasaları için risk oluşturabileceğini belirtti. 

'Avrupa genelinde mortgage piyasası iyileşiyor'

Açıklamada, şunlar kaydedildi: 

"ABD ve İngiltere'de kademeli olarak faiz artışlarının gerçekleşmesi bekleniyor. Fakat Euro Bölgesi'nin faiz artışlarına karşı yüksek hassasiyeti yakın bir zamanda test edilmiş olacak. Avusturalya, Hong Kong ve Singapur kısmen yüksek oranda bu anlamda hassasiyet gösteriyor. Fakat ekonomik performans gibi unsurlar bu riskleri yatıştırabilir. Avrupa genelinde mortgage piyasasının iyileştiği görülüyor. Konut piyasası görünümü özellikle Hollanda, Danimarka ve İspanya'da gelişme gösteriyor." 

Bu konularda ilginizi çekebilir