Fitch'ten Türk bankalarına uyarı!

Türk bankaları 2015'te daha zor koşullarla karşı karşıya olacak, görünüm durağan.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Kredi derecelendirme kuruluşu Fitch, Türkiye'deki bankaların gelecek yıl ılımlı öngörülen büyüme, mevduat alanında artan rekabet ve aktif kalitesinde ılımlı bozulma nedeniyle geçmişe kıyasla daha zor koşullarla karşı karşıya olacağını, ancak sağlam sermaye ve kârlılık düzeyleri sayesinde görünümün durağan olduğunu belirtti.

Fitch tarafından bugün yayımlanan değerlendirmede bankaların sağladığı döviz cinsi fonlamada kısa vadenin payının giderek artmasının ise sektör görünümü üzerindeki en büyük riski oluşturduğu belirtildi.

Değerlendirmede, "Baz senaryoda ekonomik büyümenin orta vadede son dönemdeki zirvelerin altında kaldığını, faiz ve kur oynaklığının yönetilebilir düzeylerde ancak devam ettiğini ve uluslararası fonlamaya erişimin süreceğini öngörüyoruz. Aktif kalitesi tüketicilerin artan borçluluk düzeyi ve kredi portföyündeki değişimler nedeniyle bozulabilir" denildi.

Bankaların dış borçlarının 2008 sonundaki seviyenin neredeyse üç katına çıktığına ve kısa vadeli borçların payının arttığına dikkat çeken raporda ayrıca, "Bu durum bankaların piyasaya erişimini kesecek yatırımcı güvenindeki keskin değişikliklerin yaratacağı potansiyel etkiyi belirgin derecede artırmıştı. Buna karşılık pek çok durumda döviz likiditesinin yeterli olacağını düşünüyoruz" denildi.