Gerekirse ek sıkılaştırma yaparız

Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, dövizdeki tansiyonu düşürmek için önümüzdeki hafta ek tedbir alabileceklerini söyledi. Açıklama sonrası dolar ve faiz gevşedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Perşembe ve cuma günü likidite politikasında daha sıkı bir duruş sergilediklerini belirten Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, dövizdeki tansiyonu düşürmek için önümüzdeki hafta tedbir alabiliriz" dedi.

İstanbul Uluslararası Finans Kongresi'nde gazetecilerin sorularını yanıtlayan Başçı, ilk başvurulacak aracın kısa süreli ek parasal sıkılaştırma olacağını belirterek, "Döviz piyasası gelişmelerinin ne yönde karar almayı gerektiğini arkadaşlarımız inceliyorlar. Kur oynaklığında nispi olarak fena durumda değiliz diye düşünüyorum" dedi.

MB Başkanı Başçı'nın açıklamaları sonrası dolar 1,88 seviyesinin altına geriledi. Dış ticaret açığının beklentilerin üzerinde çıkmasıyla yüzde 6'yı aşan faiz ise Başçı'nın açıklamasının ardından yüzde 6'nın altına geriledi.

TCMB Başkanı Erdem Başçı, Kadir Has Üniversitesi'nde yaptığı sunumda ise önümüzdeki dönemde enflasyonun yüzde 5 düzeyine düşmesi finansal istikrar açısından da ilave faydalar sağlayacağına işaret etti. Çok araçlı para politikası, kredilerdeki ve döviz kurlarındaki  dalgalanmaları yumuşatarak finansal istikrara önemli ölçüde katkı yaptığının altını çizen Başçı, likidite politikasının hem krediler hem de döviz kurları üzerinde en etkili araçlardan birisi olduğunu da sözlerine ekledi.