Goldman Sachs: Dolardaki düşüşün nedeni ABD değil

Goldman Sachs analistlerine göre, dolardaki düşüşün temel nedeni ABD'nin para politikalarından ziyade, yatırımcıların yüzünü Avrupa ve Japonya gibi bölgelere dönmesi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Goldman Sachs analistleri, dolardaki düşüşün ABD'deki bütçe açığı endişelerinden ve Donald Trump yönetiminin zayıf dolar politikasını desteklemesinden değil, yatırımcıların yüzünü Avrupa ve Japonya gibi bölgelere dönmesinden kaynaklandığını düşünüyor.

Bloomberg News'in haberine göre, Goldman Sachs analistleri doların geçtiğimiz yılki düşüşünün ABD'nin politikaları ve temel göstergeleriyle bağlantılı olduğuna inanmıyor.

Goldman Sachs Küresel Döviz ve Gelişen Piyasalar Stratejisi Başkanı Zach Pandl, bankanın müşterilerine gönderdiği notta, "Uygun bir risk ortamı zayıf dolar ile el ele gitme eğiliminde. Hızlı küresel büyüme ABD ve dolara kıyasla diğer ekonomileri ve paralarını öne çıkardı. Bu, cansız dolar görünümümüzün kilit sebebi” ifadelerini kullandı.

Pandl, doların kötü performans göstermesinin ardında şu nedenler olduğunu yazdı:

- Küresel ekonomik güçlenme ticaret hacimlerini artırarak, Güney Kore ve Malezya gibi ihracatçı ülkelerin paralarını destekliyor.

- Artan emtia fiyatları Şili gibi doğal kaynak ihracatçılarını destekliyor.

- ABD'nin para politikasıyla eşgüdüm. Goldman Sachs'a göre Avustralya ve İsveç de dahil bazı ülkeler bu yıl faiz artıracak. Avrupa Merkez Bankası (ECB) ise normalleşmeye yönelecek.

Bu konularda ilginizi çekebilir