Goldman Sachs: 'Kırılgan beşli' tanımlaması yanlış

Goldman Sachs, aralarında Türkiye'nin de bulunduğu "kırılgan beşli" ülkelerinin ekonomik şoklara karşı birkaç yıl öncesine göre daha dayanıklı olduğunu söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Goldman Sachs, "kırılgan beşli" adlandırmasının yanlış olduğunu belirtti. Kurumun yöneticilerinin yaptığı değerlendirmelerine göre, "kırılgan beşli" arasında yer alan ülkeler aslında güçlü görünüyor.

Goldman Sachs Asset Management'ın yaklaşık 45 milyar dolarlık fonunu yöneten Angus Bell, "kırılgan beşli" arasındaki ülkelerin ekonomik şoklara birkaç yıl öncesine göre daha dayanıklı olduğunu söyledi.

Bell'e göre, "kırılgan beşli" arasında yer alan Türkiye'nin borç dinamikleri, sorunları arasında en az endişe vereni. Arjantin'i yönetilebilir açıkları ve görece düşük borç seviyesiyle beğendiğini belirten Bell ayrıca, Mısır'ın uyguladığı acı reçetenin de makroekonomik istikrarı sağladığına dikkat çekti.

Goldman Sachs Asset Management'ın Arjantin ve Türkiye eurobondlarında ve Mısır yerel para birimi tahvillerinde uzun pozisyonları bulunuyor.

"Kırılgan beşli" kavramı 2014 yılında Morgan Stanley tarafından geliştirilmişti. S&P Global Ratings, yakın zamanda, Türkiye, Arjantin, Mısır, Pakistan ve Katar'ı bu gruba dahil etmişti.