Görüşme öncesi havayolu hisselerinde keskin artış

Erdoğan-Putin görüşmesi öncesinde turizmde iyileşme beklentileriyle havayolu hisselerinde keskin yükselme meydana geldi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Havacılık ve hava alanı hizmetleri şirketlerinin hisseleri, ilişkilerin normalleştirilmesi amacıyla Türkiye ile Rusya arasındaki en üst düzeyli ziyaret öncesinde keskin yükseldi.

Pegasus hisseleri saat 12.13 itibariyle yüzde 10 yükselişle 13.04 liradan, Türk Hava Yolları (THY)  hisseleri yüzde 6.2 yükselişle 5.8 liradan, TAV Havalimanları Holding yüzde 5.9 yükselişle 12.17 liradan işlem görüyor.

Havayollarına yer hizmetleri sağlayan Çelebi'nin hisseleri ise yüzde 4.6 primle 23.8 lirada bulunuyor.

Türkiye'nin geçen yıl kasım ayında Suriye sınırında bir Rus savaş uçağı düşürmesinin ardından ikili ilişkiler dibe vurmuş, Rus hava yolları Türkiye'ye uçuşları durdurmuş, Rusya'dan Türkiye'ye gelen turist sayısı durma noktasına gelmişti.

Rusya ile gerilen ilişkilerin yanı sıra iç güvenlik endişeleri nedeniyle Türkiye'ye gelen yabancı ziyaretçi sayısı yılın ilk yarısında yüzde 28, Rusya'dan ziyaretçi sayısı ise yüzde 87 düştü.

Türk tarafının uçağın düşürülmesi nedeniyle üzüntülerini dile getirmesinin ardından iki ülkenin ilgili bakanlıklarından heyetler hem turizm hem de ikili ticarette yaşanan sorunların giderilmesine yönelik karşılıklı ziyaretler yaptı. Ancak nihai kararların bugün yapılacak Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin arasındaki görüşmede verilmesi bekleniyor.

Ata Yatırım Genel Müdür Yardımcısı Cemal Demirtaş, "TAV'da Küba havalimanı gibi şirkete özel bir durum var. Sektör geneline bakıldığında trafik rakamları çok yüksek değil. Rusya ile ilişkiler bir baskı yaratıyordu. Yaklaşık bir yıldır çeşitli olayların etkisi görülüyor. İyileşmenin ne sürede olacağını göreceğiz, ancak bu görüşmenin psikolojik etkisiyle hisselerde hareketler gördüğümüzü söyleyebiliriz" dedi.

TAV Havalimanları Holding, ortağı ADP ile Havana'da bir havalimanının işletmesi ve geliştirilmesi için Küba hükümeti ile görüşmelere başlandığını duyurmuş, hisseleri dün yüzde 6.4 yükselmişti.