Gösterge faiz tarihi düşük seviyede

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Dünyada büyümenin yeterince kuvvetli olmadığına ilişkin verilerle merkez bankalarının düşük faiz politikalarına devam edecekleri öngörüsüyle gösterge faiz tarihi düşük seviyelerde seyrini sürdürürken piyasada bugün ECB'nin faiz kararı izlenecek.

Küresel merkez bankalarının başlarında gelen ABD Merkez Bankası (Fed) dün faiz kararını açıklarken bugün ise Fed'in ardından politika faizinde 1 yıla yakın bir aranın ardından 25 baz puanlık faiz indirime gitmesi beklenen ECB'nin kararı izlenecek.

TCMB Başkanı Erdem Başçı'nın Türkiye'de düşük faiz ortamının süreceği açıklamasının bankanın faiz indirimlerinin devam edeceği şeklinde algılanmasıyla ay başından bu yana zaten düşüş eğiliminde olan gösterge tahvilin bileşik faizi Salı günü yeni tarihi düşük olan yüzde 5.15'e kadar geriledi.

Başçı enflasyon raporuna ilişkin toplantıda yaptığı konuşmada, faizlerin düşük makro ihtiyati tedbirlerin sürdüğü çerçeveyi esas aldıklarını, ana fikrin küresel düşük faiz ortamına uyum sağlamak olduğunu söyledi.

"Bu hafta, dün Fed ve bugün ECB ile devam eden açıklamalar dışarıdaki en önemli gündem maddeleri" diyen bir bankanın bono masası işlemcisi, "İçeride ise enflasyon verileri izlenecek. İTO verileri her ne kadar yüksek gelse de gerek düşük korelasyon gerekse TCMB Başkanı'nın enflasyon Nisan'da yıllık bazda düşecek açıklaması sayesinde piyasada olumsuz bir beklenti oluşmadı. Kısa vadeli faizlerde zaman zaman görülebilecek kar realizasyonları haricinde yön aşağı olacaktır."

Tahvil-bono piyasasında 30 Nisan'da spot kapanışta yüzde 5.20, valörlüde yüzde 5.19 seviyesinde olan gösterge faiz, bu sabah tezgahüstü piyasada ilk işlemlerde yüzde 5.21/5.18 seviyesindeydi.

Reuters Matching siteminde 30 Nisan'da 1.7935/1.7942 seviyelerinde olan dolar/TL, bugün güne 1.7938/1.7942 seviyesinden başladı.

Başçı'nın faiz indirimi devam edebilir şeklinde algılanan açıklamaları ardından TL hem dolar hem de sepet bazında değer kaybetti. Sepet bazında TL bu sabah 2.0778 seviyesindeydi.