Gözler bir kez daha Merkez’de
Volatilitenin artması nedeniyle TCMB'nin Ocak ayında bir adım atmadan pas geçmesi bekleniyor
Fed'in faiz artırımı sonrası sadeleşme beklentilerine karşılık Aralık'ta beklemeyi tercih eden Merkez Bankası'nın (TCMB) izleyeceğini söylediği volatilitenin artması nedeniyle Ocak ayını da bir adım atmadan pas geçmesi bekleniyor.
TCMB Aralık ayında politika faizinde bir artışı beraberinde getirecek bir sadeleşme adımı beklentilerine karşın kısa vadeli faizleri sabit tutarken, küresel para politikalarındaki normalleşmenin başlaması ile birlikte oynaklıklarda gözlenen düşüşün kalıcı olması halinde bu toplantıdan itibaren para politikasındaki sadeleşme adımlarına başlanabileceğini belirtmiş ve bu anlamda VIX ile MOVE endekslerine işaret etmişti.
ABD hisse piyasalarındaki oynaklığın başlıca göstergesi olan VIX ile ABD Hazine tahvillerinin oynaklığını ölçen MOVE endeksleri Fed'in faiz artırımına gittiği 16 Aralık'tan bu yana yükseliş eğiliminde.
Fed'in faiz artırımı gerçekleştirdiği 16 Aralık'ta 17.86 seviyesinden kapanan ve PPK toplantısının yapıldığı 22 Aralık'ta 16.60 seviyesine kadar gerilen VIX dün 26.28 seviyesine kadar yükseldi. MOVE endeksi ise 16 Aralık'ta 70.2 seviyesinden kapandıktan sonra 65.5 seviyesine kadar gerilese de dün 73.6 seviyesinden kapandı.
Morgan Stanley Ekonomisti Ercan Ergüzel dün yayımlanan raporunda sadeleşme ilanının üzerinden yaklaşık altı ay geçmesine rağmen TCMB'nin ilk adımı atmak için hala beklediğini söyleyerek, "Geçen altı aya baktığımızda sadeleşme TL'deki keskin değer kaybı ve enflasyon görünümüzdeki bozulmaya karşın TCMB'den faiz artırım beklentilerini dramatik bir şekilde azalttığından kesinlikle stratejik bir adımdı. TCMB'nin gelecek adımlarını daha iyi anlayabilmek için sadeleşme ve para politikası duruşuna ayrı ayrı bakmak gerekiyor" dedi ve şöyle devam etti: "Sadeleşme açısından baktığımızda Aralık toplantısından bu yana volatilite göstergelerinin önemli derecede yükselmesiyle TCMB'nin büyük olasılıkla sadeşleşmeye başlamayı bir kez daha geciktireceğini düşünüyoruz.
Para politikası açısından da TCMB'nin TL reel olarak belli seviyelerin altına düşmediği takdirde ortalama fonlama maliyetinde ciddi bir değişiklik yapmadan duruşunu Ocak ayında ve çoğunlukla yılın kalanında da korumasını bekliyoruz. Sadeleşme kapsamında birinci çeyrekte 50 baz puan, ikinci çeyrekte ise 100 baz puanlık artış ile haftalık repo faizinin dün itibariyle yüzde 8.73 seviyesindeki ortalama fonlama maliyetine oldukça yakın yüzde 9 seviyesine gelmesini bekliyoruz."
TCMB en son 29 Ocak 2014'te olağan dışı bir toplantı gerçekleştirerek politika faizini yüzde 4.5'ten yüzde 10'a yükseltmişti.
TCMB'nin Aralık toplantısında kısa vadeli faizleri sabit tutması ve art arda beş yıldır enflasyon hedefinin de tutturulamaması bir yandan bankanın kredibilitesinin zarar gördüğü görüşlerini artırırken, bağımsızlığına dair soru işaretlerinin de tekrar gündeme gelmesine neden oldu.
Enflasyondaki yükseliş eğilimi daha sıkı para politikası izlemesi konusunda TCMB üzerindeki baskıyı artırsa da bankanın siyasi nedenlerle bazı sert para politikası adımlarını atmaktan kaçınacağı yönünde ciddi endişeler söz konusu.
Katılımcıların neredeyse tamamı faizlerin sabit kalmasını bekliyor
Reuters'ın 19 kurum ile gerçekleştirdiği ankette katılımcıların neredeyse tamamı TCMB'nin Ocak ayında kısa vadeli faizleri sabit tutmasını bekliyor. Ankette sadece bir katılımcı politika faizinde 50 baz puan, koridorun alt bandında ise 25 baz puan artış öngörürken, koridorun üst bandında bir değişiklik beklentisi ise bulunmuyor.
Son ekonomistler toplantısında TCMB önümüzdeki döneme ilişkin net bir politika mesajı vermekten kaçınmış olsa da ekonomistler alt bant ve politika faizinde artışın yanı sıra faiz koridorunun üst bandında bir indirimin de artık ihtimaller dahilinde olabileceğini belirtmişti. TCMB faiz koridorunun alt bandı olan gecelik borçlanma faizini yüzde 7.25, politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını yüzde 7.5, koridorun üst bandı olan gecelik borç verme faizini yüzde 10.75 seviyesinde tutuyor. Bankaların ortalama borçlanma maliyeti ise dün itibariyle yüzde 8.82 seviyesinde seyrediyor.
Fed Aralık ayında yaklaşık 10 yıl aradan sonra ilk kez politika faizini 25 baz puan artırarak yüzde 0.25 ile yüzde 0.50 aralığına yükseltmiş, TCMB ise Fed sonrası ilk adım olarak dolar cinsi tutulan zorunlu karşılıklara uyguladığı faiz oranını artırmıştı. TCMB'nin son günlerde ise Aralık başına göre daha sıkı politika uygulaması nedeniyle ortalama fonlama maliyeti geçen haftaki yüzde 8.75 seviyelerinden önceki gün yüzde 8.95'e kadar yükseldi.
Reuters'da dün yayımlanan bir anket de TCMB'den önümüzdeki dönemde politika faizinde artırım beklentilerini ortaya koyuyor. TCMB'nin bu yılın ilk çeyreğinden itibaren hali hazırda yüzde 7.50 seviyesinde olan politika faizini önce yüzde 8.5'e, ikinci çeyrekte yüzde 8.75'e, üçüncü çeyrekte ise yüzde 9'a çıkararak yılı bu seviyede tamamlaması bekleniyor. Koridorun üst bandı olan borç verme faizinin ise yüzde 10.75 seviyesinde kalması bekleniyor.