Gözler Fed'de, dolar zirveye yakın

ABD başkanlık seçimleri, iç siyasi ve jeopolitik risklerle dolar/TL 3.12 civarında, Fed bekleniyor…

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ABD Merkez Bankası'nın (Fed) dün başlayan para politikası toplantısı bu akşam sona eriyor. Faiz kararı, saat 21:00'da açıklanacak. Dolar/TL 3.12 seviyelerinde yer aldı.

Fed Başkanı Yellen'ın basın toplantısı gerçekleştirmeyeceği FOMC toplantısında, Fed'in 8 Kasım'da yapılacak başkanlık seçimleri öncesinde hamle yapması beklenmiyor.

Piyasalar ağırlıklı olarak karar metninde değişiklik olup olmadığına bakacak.

Aralık ayında bir faiz artırımı olup olmayacağına ilişkin verilecek mesajlar piyasaların seyri açısından önem arz ediyor.

Başkanlık yarışı

ABD başkanlık seçimleri de piyasanın ana gündem maddesi. Piyasalar seçimi Demokratların adayı Hillary Clinton'ın kazanacağı yönündeki yaygın beklentilerini Cumhuriyetçilerin adayı Donald Trump'ın oy farkını kapattığına yönelik belirtilerin etkisiyle tekrar değerlendirmeye başladı.

Yatırımcıların Trump'ın başkanlık seçimini kazanacağına dair endişeleri, Clinton'un dışişleri bakanlığı döneminde usulsüz eposta kullanımına dair FBI'ın yeni bir inceleme başlatılmasını takiben arttı.

Clinton ABD'deki mevcut politikaları sürdürecek, Trump ise dış politika, ticaret ve sosyal konularda izleyeceği tahmin edilen yeni politikalar nedeniyle belirsizlikler yaratacak bir aday olarak görülüyor.

Reuters/Ipsos tarafından Pazartesi yayınlanan bir anket Clinton'ın hâlâ Trump'ın beş puan üstünlükle başkanlık yarışına devam ettiğini gösterirken, başka anketlerde Trump 1-2 puan önde görülüyor.

Seçimlerden beklenmedik bir sonuç çıkması halinde Fed'in yıl sonunda yapması beklenen faiz artırımının gecikebileceği yönünde endişeler de bulunuyor.

Global olarak riskli varlıklara yönelik iştahın azalmasının yanı sıra yurtiçi riskler de TL'nin zayıf performansında etkili olurken, bankacılar risklerin devam etmesi halinde geçen hafta 3.1273 ile tarihi zirvesini gören dolar/TL'de 3.15 seviyelerine doğru hareket görülebileceğini belirtiyor.

Bu konularda ilginizi çekebilir