Gözler MB Başkanı Başçı’da

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

İSTANBUL - Taksim'deki protestolara yapılan sert müdahalelerin siyasi gerilimi artırması ve küresel piyasalardaki satış baskısı, kur ve faizde satış baskısı yaratırken piyasalar bugün TCMB Başkanı Erdem Başçı'nın konuşmasını ve TCMB'nin TL ve döviz piyasalarındaki adımlarını izleyecek.

 

Bankacılar, ABD faizlerindeki düşüşle Türkiye'nin 10 yıllık tahvilinde dünkü yüzde 8'li seviyelerden aşağı hareket bekliyorlar.

 

Bir bankanın döviz masası işlemcisi, "Siyasi endişeler devam ediyor. Türkiye'nin not artışı beklentisi ile sağladığı olumlu hava ve buna paralel diğer gelişmekte olan ülkelerden daha iyi performansı hem bu gelişmenin realize olması hem de uzun bir aradan sonra siyasi risklerle tersine döndü" dedi ve ekledi:

 

"Bugün iki önemli gelişme var. Biri TCMB Başkanı Başçı'nın konuşması bir diğeri de yine TCMB'nin APİ ve döviz ihaleleri yoluyla alacağı önlemler. Şu aşamada doğrudan müdahale beklemiyoruz ancak TCMB'nin de zaten açıkladığı üzere sepet bazında TL'nin bu adımlara rağmen gevşememesinin bir sonraki adımı da doğrudan müdahale olacaktır."

 

Merkez Bankası, dün son bir aylık dönemde yurtdışı ve yurtiçi gelişmeler nedeniyle döviz piyasasında aşırı oynaklık gözlendiğini belirterek, döviz piyasasındaki aşırı oynaklığın fiyat istikrarı ve finansal istikrar üzerindeki olası etkilerini gidermek amacıyla gerekli görülen günlerde kısa süreli ek parasal sıkılaştırma uygulamalarını başlattı.

 

TCMB'nin bir yıl aradan sonra ilk kez politika faizinden fonlama yapmamasının ardından Piyasa Yapıcı (PY) bankalar, TCMB'den dün toplam tutar 9.7 milyar TL tutarında repo imkanı kullandılar. 

 

Gerekli görülmesi halinde bu işlemleri destekleyici yönde, sterilize edilmemiş (etkili) gün içi döviz satım ihalelerinin veya doğrudan müdahalelerin kullanılması da söz konusu olabileceğini açıklayan TCMB dün 5 döviz satım ihalesi ile toplam 250 milyon dolar satış gerçekleştiren doğrudan müdahalede ise bulunmadı.

 

Dün güne Ekim 2011'den bu yana en yüksek olan 2.2200 seviyesinin üzerini test ederek başlayan sepet bazında TL, TCMB'nin adımlarıyla 2.20 seviyesinin altına kadar indi. Sepet bazında TL bugün ise güne TSİ 0838'de 2.2035 seviyesinden başladı.

 

Euro/dolar paritesinin 1.33'ün üzerinde kalması dolar/TL'deki yükselişi ise sınırlamaya devam ediyor.

 

Dün akşam saatlerinde 1.8906 seviyesinde işlem gören dolar/TL bu sabah güne aynı seviyelerden başladı.

 

Başka bir bankanın döviz masası işlemcisi, "Dün gelişmekte olan para birimlerinden daha iyi performans gösterdik yine de TCMB'nin yakından izlediği REK bizim hesaplamalarımıza göre 114'lü seviyelerde ki bu seviyeler TCMB'nin kabul edemeyeceği seviyeler" dedi ve ekledi:

"Bugün de TCMB'nin açıklamalarla kura sözlü olarak müdahale edeceğini döviz satım ihaleleriyle duruma göre dünkü kadar döviz satışı yapacağını ve politika faizinden fonlama yapmayacağını düşünüyorum. Önümüzdeki günlerde aynı süreç devam edecektir doğrudan müdahale ve ROK katsayılarında düşüş ise haftaya TCMB toplantısında ise görüşülür diye düşünüyorum. Eğer beklediğimiz adımlarla TL tutunamazsa bu seçenekler gündeme gelir."