Gözler merkez bankalarında

Yurtiçinde TCMB yarın enflasyon raporunu açıklayacak. Bu hafta Amerika ve Japonya’da da para politikası toplantılarının sonuçları izlenecek.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Piyasaların ajandasında bu hafta önemli gündem maddeleri var. Yurtiçinde haftanın en önemli başlığı yarın açıklanacak olan yılın ilk enflasyon raporu olacak. TCMB son PPK toplantısı açıklamasında enflasyon üzerinde artan maliyet unsurlarının etkisine dikkat çekerken, 26 Ocak'ta açıklanacak olan yılın ilk enflasyon raporunda 2016 yılı enflasyon tahmininin en azından OVP seviyesine çekilebileceğini belirten ekonomistler, para politikasının önümüzdeki dönemde seyrine ilişkin de daha fazla sinyal verilmesini bekliyor.

Fed toplantısı 27 Ocak'ta sonuçlanacak

Yurtdışında ise 27 Ocak'ta sonuçlanacak Fed toplantısı izlenecek. ABD MErkez Bankası'nın Aralık'ta yaklaşık 10 yıl aradan sonra yaptığı ilk faiz artırımı ardından Çarşamba günü gerçekleştirileceği faiz toplantısı önemli görülüyor. ABD kanadında cuma günü is ABD büyüme verisi gelecek.

BoJ da benzer yol izleyecek mi?

Piyasaların takip ettiği bir diğer merkez bankası ise BoJ olacak. Japonya Merkez Bankası toplantısı 29 Ocak'ta sonuçlanacak. Küresel borsalar aynı zamanda geçtiğimiz hafta Avrupa Merkez Bankası'nın ilave parasal genişleme adımları atabileceği sinyallerini vermesiyle Japonya Merkez Bankası gibi diğer bankaların da benzer bir yol izleyebilecekleri umuduyla destek buldu.

Piyasalara ECB ve petrol morali

Geçtiğimiz hafta Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) ilave parasal genişleme adımları atabileceği sinyalleri vermesi ve Japonya Merkez Bankası gibi diğer bankaların da benzer bir yol izleyebilecekleri umuduyla destek buldu.

Öte  yandan Brent petrol varil fiyatının 32 doların üzerine çıkması da piyasalara destek veren bir gelişme oldu.

Küresel risk iştahıyla piyasalar toparlanma yaşandı. 

Yeni haftaya BIST yüzde 1'e yakın artışla 70.700 bölgesinde başlarken, dolar 3 lira seviyelerinde işlem görüyor.